Īpašnieka un īrnieka tiesības

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Jautājums: Tagad pieņemts jauns likums par īres maksu denacionalizētajās mājās.

Vai īpašnieks rīkojas godīgi, pieprasot paaugstinātu īres maksu no š. g. 1. janvāra? Vai īpašnieks var prasīt paaugstinātu īres maksu, ja nav neko darījis, lai veiktu mājai nepieciešamo remontu?

Vai īpašnieks tiesīgs prasīt, kādi remonta darbi veicami tekošā gadā noteiktos termiņos? Vai īrnieks ir tiesīgs pieprasīt noslēgt jaunu īres līgumu, norādot kā izīrētāja, tā arī īrnieka tiesības un pienākumus?

Atbilde: Saskaņā ar likuma «Par dzīvojamo telpu īri» 2004. gada 20. decembra grozījumiem īres maksa denacionalizētajās mājās īrniekam 2005. gadā nosakāma Ls 0,60 mēnesī par vienu kvadrātmetru. 2006. gadā tā būs Ls 0,72. Šie īres maksas apmēri attiecas uz īrniekiem, kas šajās mājās uz īres līguma pamata jau dzīvojuši pirms īpašuma tiesību atjaunošanas. Likumā arī noteikts, ka šādu maksu īpašnieks var pieprasīt, ja īrniekam trīs mēnešus iepriekš izsniegts par to brīdinājums, bet brīdinājumu varēja izteikt ne agrāk kā 2005. gada 1. janvārī. Tātad likumā noteikto īres maksu 2005. gadā Ls 0,60 mēnesī par vienu kvadrātmetru īpašnieks varēja pieprasīt ne agrāk kā no 1. aprīļa.

Īpašnieka pienākums mājai izdarīt kapitālo remontu (likuma «Par dzīvojamo telpu īri» 40. pants), bet īrnieka pienākums izdarīt dzīvokļa kārtējo remontu (likuma 42. pants). Sīkāka šo jautājumu regulēšana nosakāma dzīvojamās telpas īres līgumā. Tātad, ja par to vienošanās nav notikusi agrāk, kā īrnieks, tā arī izīrētājs tiesīgi savus pienākumus un tiesības sīki reglamentēt īres līgumā. Ja vienošanās par kādu līguma nosacījumu netiek panākta, strīdus jautājums atrisināms tiesas kārtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu