Kompensāciju likuma nav, nodokļa atvieglojumi ir

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Jautājums: Mantojamās zemes vietā kā līdzvērtīgu zemi man piešķīra skaistu mežu.

Taču vēlāk izrādījās, ka šis mežs ir dabas aizsardzības objekts. Par šo ierobežojumu dabūju zināt tikai tad, kad saņēmu zemesgrāmatu. Par šo zemi vēl man jāmaksā nodokļi. Kurš atmaksās man par šo zemi, kuru nevaru izmantot?

Atbilde: Pašlaik Saeimā 2. lasījumā pieņemts likumprojekts «Par zemes īpašnieku tiesībām uz kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos».

Likumprojekts paredz noteikumus un kārtību, kā piešķirs kompensāciju par saimnieciskās darbības ierobežojumiem valsts un pašvaldību izveidotās aizsargājamās dabas teritorijās.

Par šiem noteikumiem un kārtību, kā arī par personām, kuras skars šī likuma normas, vēl pāragri runāt, kamēr likums nav pieņemts. Tādēļ iesaku sekot publikācijām presē par šī likuma pieņemšanu.

Vienlaikus pievēršu uzmanību, ka jums ir tiesības uz tiesību aktos noteiktajiem nodokļu atvieglojumiem. Saskaņā ar likumu «Par nekustamā īpašuma nodokli» nekustamā īpašuma nodokļa likme ir 1,5 procenti no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības. Savukārt Ministru kabineta izdotie Lauku apvidus zemes kadastrālās vērtēšanas noteikumi nosaka, ka meža zemes kvalitāti novērtē, ņemot vērā saimnieciskās darbības ierobežojumus.

Ja mežaudzei ir saimnieciskās darbības ierobežojumi (ciršanas ierobežojumi), meža zemes kvalitātes novērtējumu samazina:

— par 100%, ja aizliegta galvenā cirte un kopšanas cirte;

— par 50%, ja aizliegta galvenā cirte vai kailcirte.

Vai jūsu īpašumam ir piemēroti šie atvieglojumi, aprēķinot nekustamā īpašuma nodokli, var uzzināt Valsts zemes dienesta reģionālajā nodaļā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu