Kopīpašuma lietošana

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

Jautājums: Man ar māsu kopīpašumā ir dzīvojamā māja un zeme.

Māja sadalīta uz pusēm tā, ka katrs no mums lieto savu mājas daļu ar atsevišķu ieeju. Māsa vēlas virs savas daļas izbūvēt bēniņus un ir jau pasūtījusi projektu. Vai šāda rīcība ir likumīga, ja jau iepriekš tiesa ir apstiprinājusi izlīgumu, ar kuru noteikts, ka māsai ir tiesības celt savai daļai piebūvi, bet man atļauts rekonstruēt un izmantot savām vajadzībām visus bēniņus?

Atbilde: Saskaņā ar Civillikuma 1068. pantu rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu. Ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.

Izņēmums pieļaujams tajā gadījumā, kad kāds no kopīpašniekiem izdara kopīpašuma priekšmetā tādas pārgrozības, ko prasījusi nepieciešama vajadzība, piemēram, nepieciešamu ēkas izlabojumu. Tad viņam ir tiesība prasīt no pārējiem kopīpašniekiem, lai tie samērīgi atlīdzina viņa izdoto summu līdz ar procentiem.

1070. pants nosaka, ka kopējās lietas dalīta lietošana pieļaujama tikai tad, kad šo lietu var dalīt, bet arī šajā gadījumā lietošana samērojama ar atsevišķo daļu lielumu.

Ja ar tiesas lēmumu ir apstiprināts izlīgums, saskaņā ar kuru jums vienam pašam ir tiesības lietot un rekonstruēt bēniņus, tad māsai nav tiesību rīkoties pretrunā ar šo tiesas lēmumu. Projekta apstiprināšana jūsu māsai nav iespējama bez jūsu piekrišanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu