Īstā recepte pārmaiņu laikos

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kā pareizi izprast pārmaiņu laiku ietekmi uz konkrēto uzņēmumu un izvēlēties tieši šim biznesam vispiemērotāko situācijas risinājumu? Praktisks ceļvedis katram vadītājam pārmaiņu labirintos ir jaunās grāmatu sērijas «Management Extra» izdevums «Vadīt pārmaiņas».

«Management Extra» ir jauna grāmatu sērija visu līmeņu vadītājiem, un to latviešu valodā sāk izdot izdevniecība «Lietišķās informācijas dienests».

Apskatot konkrētus izaicinājumus, ar kuriem nākas saskarties vadītājiem, jaunajā grāmatu sērijā, ir izklāstītas svarīgākās teorijas, kuras par konkrēto vadības tēmu sarakstījuši atzīti biznesa eksperti un konsultanti, kā arī dota iespēja vadītājiem pilnveidot savas prasmes un izprast situāciju savā uzņēmumā, risinot dažādus analītiskus uzdevumus.

Jaunajā grāmatā «Vadīt pārmaiņas», analizējot konkrētus piemērus un izzinot pieredzējušu biznesa konsultantu atziņas, vadītājiem sniegta detalizēta izpratne par pārmaiņu procesu, īstās stratēģijas izvēli, kā arī izskaidrota indivīdu reakcija uz pārmaiņām un vadītāja lomu pārmaiņu procesā.

Atziņas no jaunās grāmatas

Nav viena pārmaiņu vadīšanas veida un katrai pārmaiņu situācijai ir jārod savs individuāls risinājums. Pārmaiņu vadības autors Pols Strebels (Paul Strebel, 1997) pamatoti norāda: «Tie, kas izliekas, ka tās pašas pārmaiņu zāles var lietot neatkarīgi no tā, kāds ir saturs, ir vai nu naivie, vai šarlatāni.»

Ja kaut kas nav salūzis, nelabo to. Šis padoms ir labs stabilā situācijā. Problēma nepārtraukti mainīgajā pasaulē ir tā, ka tas, ka apmierinoši darbojās pērn, var būt pilnīgi nepiemērots šī brīža tirdzniecības apstākļiem. Lai gan process var nebūt salūzis, mūsu konkurentiem var klāties daudz labāk – un tā ir situācija, kurā organizācija nevar dzīvot bezgalīgi.

Strauji mainīgā vide nozīmē, ka tev nāksies izdzīvot daudzus nozīmīgus noviržu periodus darbā - vairāk nekā taviem priekšgājējiem. Jāapsver, kā tu reaģēsi uz šo manīgo vidi un ko tas tev nozīmēs. Varbūt beidzot tev ir kas sakāms par to, kurp tava organizācija dodas, ne tikai par to, kā tā plāno tur nonākt.

No darbinieku skatupunkta pārmaiņas var izrādīties mazāk pievilcīgas. Viņi var justies apdraudēti, jo tiek izaicināta viņu loma organizācijā un pieņemtā darba prakse. Darbinieki var justies bezspēcīgi, jo, par spīti vadības drosmīgajiem vārdiem par piedalīšanos, viņi jūt: pārmaiņas ir kaut kas, kas notiek ar viņiem, nevis kaut kas, kur viņi var piedalīties. Vissliktākais ir tas, ka pašreizējās pārmaiņas var būt pēdējās to iniciatīvu sērijā, kuras var novest pie cinisma attiecībā uz vadības iedomām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu