Par konkurētspēju darba tirgū

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

«Kaut arī kopējais vakanču skaits darba tirgū ir sarucis 2-3 reizes, daudziem uzņēmumiem joprojām nepieciešami gan augsta līmeņa vadītāji, gan kvalificēti speciālisti, kuri spējīgi ātri, efektīvi un rezultatīvi strādāt šajos ekonomiskajos apstākļos. Šobrīd uz publiskotu speciālista vakanci tiek saņemti 200 – 300 pieteikumi, bet uz vadības līmeņa vakancēm aptuveni 100 – 150 CV. Lielākais vakanču skaits ir speciālistu līmeņa pozīcijām, krietni mazāks – vadības pozīcijām, tāpēc daudzi darba meklētāji vidējā un augstākā līmeņa vadītāju vidū aktīvi piesakās uz zemākām pozīcijām. Tas gan nekādi nevairo viņu izredzes dabūt darbu – uzņēmumā visticamāk izvēlēsies atbilstošas kvalifikācijas pretendentu. Kāpēc gan neizmantot šo laiku sava biznesa attīstīšanai?,» šādus secinājumus šodien notikušajās «Fastleader» biznesa brokastīs restorānā «Fīlings» par personāla motivāciju krīzes apstākļos pauda specializētā personāla atlases pakalpojumu uzņēmuma «CVO Recruitment Latvia» vadītāja Latvijā Jūlija Artjuhova.

Otra pašreizējo darba tirgus apstākļu iezīme ir augsti kvalificētu speciālistu pietiekšanās uz stipri zemāka līmeņa vakancēm, portālu «Apollo» informēja Inga Bite, sabiedrisko attiecību aģentūras «Prospero» pārstāve. «Diemžēl esmu saskārusies ar situāciju, kad valdes priekšsēdētāji ir gatavi strādāt par lietvežiem,» atzīst Latvijas Personāla vadības asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga. Tajā pašā laikā augsti kvalificētiem darbiniekiem virs 40 gadiem iespējas iegūt atbilstošu amatu ir minimālas. SIA «Eiro Personāls» vadošā konsultante un valdes locekle Arta Biruma secina: «Diemžēl darba devējs nevar pieņemt kandidātu četru cilvēku komandas vadīšanai, ja iepriekš viņa pakļautībā bijuši 100 darbinieki. Tādā gadījumā viņš nespēj adaptēt vajadzīgo vadības stilu, jo nepieciešams pārkvalificēties «uz leju», kas ir pat grūtāk nekā jaunam darbiniekam sākt menedžera karjeru no nulles.» Personāla vadības speciālistu ieteikums šādiem darba meklētājiem — ja viņi pašreizējā ekonomiskajā periodā saņemsies un izmantos savas zināšanas un prasmes personīgā biznesa dibināšanai, tas būs ieguldījums paša un kopējā ekonomiskajā izaugsmē.

Diskusijā tika secināts — mainoties ekonomiskajai situācijai valstī, personāla vadības speciālisti ir saskārušies ar jauniem apstākļiem, kuri prasa lielāku atdevi no ieguldītā darba, lai paaugstinātu personāla motivāciju. «Pašlaik esam atgriezušies pie Maslova piramīdas pirmajiem diviem līmeņiem. Darbinieki vairs nejūtas pārliecināti, vai varēs nodrošināt savas un savu tuvo fizioloģiskās un drošības vajadzības. Tās atrodas zem lielas jautājuma zīmes, nemaz nerunājot par pašapliecināšanos un citu nepieciešamo,» apgalvo Eva Selga. Tāpēc personāla speciālistiem ir vēl rūpīgāk jāstrādā, lai komandā būtu īstie cilvēki, kuri saredz savu attīstību ilgtermiņā, nevis jūtas nedroši un nespēj radīt uzņēmumam pievienoto vērtību. Darbiniekam nedrīkst ļaut zaudēt motivāciju, jo krīze nebūs mūžīga un pēc tās vēl jo vairāk būs vajadzīgi pieredzējuši padotie.

Personāla brokastīs ar lekciju uzstājās Latvijas Personāla vadības asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga, SIA «Eiro Personāls» vadošā konsultante un valdes locekle Arta Biruma, «CVO Recruitment Latvia» vadītāja Latvijā Jūlija Artjuhova, kā arī DnB NORD bankas, SIA «Sportland», SIA «Microsoft Latvia», VSAA, SIA «Sky Baltija» un citu Latvijas uzņēmumu personāla speciālisti.

Lai produktīvā diskusijā rastu iedvesmu nozares problēmu risinājumiem un aicinātu ekspertus dalīties ar savu profesionālo pieredzi, «Fastleader» plāno rīkot biznesa diskusijas par aktuālām ekonomikas tēmām arī turpmāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu