Uzņēmēji plāno pārskatīt atalgojuma politiku

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja iepriekšējos gados atalgojums daudzos uzņēmumos strauji kāpa, šogad jau vairākums uzņēmumu kļuvuši piesardzīgi un drīzumā pat grasās pārskatīt savu atalgojuma politiku un darbinieku mērķus, liecina janvārī veiktais «Fontes» prognožu pētījums Baltijas valstīs.

Uzņēmēju aptauja apstiprina, ka pēdējo divu gadu laikā piedzīvoto straujo atalgojuma kāpumu pagājušā gada nogalē ir nomainījusi nogaidoša pozīcija un situācijas būtiska izvērtēšana. Atalgojuma politikas pārskatīšana nozīmē gan algas pielikumu iesaldēšanu, gan arī algas samazināšanu.

Ceturtā daļa no pētījumā iesaistītajiem uzņēmumiem atzinuši, ka nevar atļauties atalgojuma pielikumu, savukārt vairāk nekā trešā daļa uzņēmumu atzina, ka vajadzēs zināmu piepūli, lai to varētu atļauties. 14% uzņēmumu atzina, ka 2009. gadā būs spiesti darbiniekiem atalgojumu samazināt.

Tāpat ir būtiski pieaudzis uzņēmumu skaits, kuri atalgojumu grasās iesaldēt un šogad to nepārskatīs. Tomēr, pirms ķerties klāt atalgojumam, uzņēmumi meklē citas iespējas izmaksu optimizācijai un samazināšanai. Kā pirmie tiek samazināti personāla budžeti, lielākoties labumi, mācību apjomi, kā arī darbinieku skaits.

Kamēr daudzi uzņēmumi neplāno algas palielināt un skatās samazināšanas virzienā, ir arī uzņēmumi, kuri šogad joprojām plāno palielināt pamatalgas vismaz daļai savu darbinieku. Pieauguma procents uzņēmumos, kuri plāno veikt atalgojuma palielināšanu, var sasniegt vidēji 6%. Tomēr arvien vairāk uzņēmumu izmanto individuālu pieeju, lemjot par atalgojuma pielikumu, tā lielāko daļu piemērojot talantīgākajiem un labākajiem darbiniekiem.

Lielākā daļa pētījuma dalībnieku izteikuši pesimistiskākas prognozes par kopējā darba tirgus prognozēm, uzskatot, ka tirgū atalgojums šogad vidēji saruks par 0 līdz 10%.

Fontes Prognožu pētījums tika veikts janvārī visās Baltijas valstīs ikgadējo atalgojuma pētījumu starplaikā. Latvijas pētījumā šogad piedalījās 156 uzņēmumi, Igaunijā — 101 un Lietuvā — 67 uzņēmumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu