Darbiniekus pārsvarā atlaiž nepamatoti

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Valsts darba inspekcijā (VDI) pēdējo mēnešu laikā ir strauji pieaudzis sūdzību skaits par it kā nepamatotu atlaišanu no darba, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja VDI pārstāve Mārīte Noriņa.

Viņa klāstīja, ka šāda tendence parādījusies jau kopš septembra un sūdzību skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 25%, kas ir ārkārtīgi daudz. Turklāt 80% gadījumu atlaišana tiešām bijusi nepamatota.

Taču pārējos gadījumos atlaišana bijusi pamatota, vienkārši atlaistajam cilvēkam ir sajūta, ka viņš ir negodīgi atlaists.

Galvenie pārkāpumi, kāpēc atlaišanu no darba uzskata par nepamatotu, ir tāpēc, ka darba devējs neievēro vispārējo uzteikšanas kārtību. Viņš mēģina ātri atrisināt situāciju un ātri atbrīvoties no darbinieka, nedomājot par sekām. Otrs iemesls, kāpēc atlaišanu var uzskatīt par nepamatotu, ir, ja, pārtraucot darba attiecības, netiek izmaksāts galīgais aprēķins, netiek izmaksāts atlaišanas pabalsts, kas darbiniekam pienākas.

Tāpat Noriņa atzina, ka parādās gadījumi, kad darba ņēmējam tiek piedāvāts doties bezalgas atvaļinājumā. Taču viņa uzsvēra, ka bezalgas atvaļinājumu var pieprasīt tikai pats darba ņēmējs un darba devējam nav tiesību vienpersoniski nosūtīt darbinieku bezalgas atvaļinājumā.

Turklāt uz pavasara pusi varētu palielināties nelegālās nodarbinātības gadījumu skaits.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu