Kārtība, kādā var uzsākt mazo uzņēmējdarbību

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: freephoto.com

Sākot ar šo gadu mazie amatnieki un individuālo profesiju pārstāvji – fiziskās personas – var izņemt patentu savai saimnieciskajai darbībai, vēršoties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) nodaļā ar iesniegumu ne vēlāk kā 10 darbdienas pirms vēlamā patentmaksas piemērošanas datuma un maksāt salīdzinoši nelielu patentmaksu, kas sastāv no iedzīvotāju ienākumu nodokļa un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksām.

To paredz MK 2009. gada 22. decembra noteikumi Nr. 1646 «Kārtība, kādā piemērojama patentmaksa fiziskās personas saimnieciskajai darbībai noteiktā profesijā, un tās apmēri» (spēkā ar 01.01.2010.).

Patentmaksas ikmēneša apmērs atkarībā no saimnieciskās darbības jomas, par kurām maksātājs var veikt patentmaksu, un atkarībā no attiecīgās pašvaldības, kuras teritorijā tiek veikta saimnieciskā darbība, ir no 30 līdz 70 latiem mēnesī.

Patentmaksu var izvēlēties maksāt fiziskā persona, kas veic saimniecisko darbību tikai noteiktajās šo noteikumu 1. pielikumā uzskaitītajās profesijās un darbībās, kas saistītas ar meža un pļavu velšu vākšanu tirdzniecībai.

Profesiju un saimnieciskās darbības veidi, uz kuriem ir attiecināma patentmaksa, ir:

ādas un tekstilizstrādājumu amatniecība; apģērbu un apavu izgatavošana un labošana, pulksteņu labošana, slēdzeņu labošana un citi sadzīves pakalpojumi; amatniecības izstrādājumi no koka, salmiem, māla, stikla vai akmens; floristika; fotografēšanas pakalpojumi; skaistumkopšanas pakalpojumi; privātie mājsaimniecības pakalpojumi; mājas aprūpes pakalpojumi; sēņošana, ogošana, savvaļas ārstniecības augu un ziedu vākšana mežos un pļavās.

Patentmaksu var maksāt par vienu, trim, sešiem mēnešiem vai visu kalendāro gadu, taču termiņš nevar būt mazāks par vienu kalendāra mēnesi. Patentmaksas maksātājs vienlaikus (ne vairāk kā trīs kalendāra mēnešus taksācijas gadā) nevar veikt citu saimniecisko darbību, kā tikai darboties noteiktajās profesijas un vākt tirdzniecībai paredzētās dabas veltes.

Izvēlēties maksāt patentmaksu nevar arī tad, ja fiziskā persona ir reģistrējusies ar PVN apliekamo personu reģistrā vai arī tās saimnieciskā darbība neatbilst likuma «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli» 11.10. pantā noteiktajām prasībām.

Ja veic saimniecisko darbību vairākās profesijās, patentmaksas apmēru nosaka atbilstoši profesijai ar augstāko patentmaksu. Ja saimnieciskā darbība tiek veikta gan Rīgas pašvaldības teritorijā, gan citu pašvaldību teritorijās, patentmaksas apmēru nosaka atbilstoši teritorijai ar augstāko patentmaksu.

Pēc iesnieguma iesniegšanas VID patentmaksa ir jāsamaksā divu darbdienu laikā par visu iesniegumā norādīto termiņu. VID iesniegumu izskata piecu darbdienu laikā un pieņem lēmumu reģistrēt fizisko personu par patentmaksas maksātāju uz iesniegumā norādīto termiņu vai atteikt reģistrāciju, pamatojot atteikumu. Savu lēmumu VID paziņo darbdienas laikā, nosūtot to uz iesniegumā norādīto e-pasta vai pasta adresi. Patentu pēc 1. marta varēs nokārtot arī elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Jāņem vērā, ka patentmaksa ir galīgs nodokļu maksājums par iesniegumā norādīto termiņu un nav atmaksājama, izņemot gadījumu, ja VID pamatoti atsaka patenta reģistrāciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu