Mainās prasības izglītības iestādēm, kurās apmāca traktortehnikas vadītājus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādātos grozījumus Ministru kabineta (MK) 2010.gada 2.marta noteikumos Nr.206 «Noteikumi par prasībām komersantiem, izglītības iestādēm un speciālistiem, kuri nodrošina traktortehnikas vadītāju apmācību, traktortehnikas vadītāju apmācības programmām, kā arī apmācību kontroles kārtību» šodien, 11.septembrī, apstiprināja Ministru kabinetā, portālu «Apollo» informēja Rūta Rudzīte, sabiedrisko attiecību speciāliste.

Noteikumi paredz, ka mācību iestādei jānoslēdz rakstisks līgums ar apmācāmo personu par nozīmīgākajiem apmācības nosacījumiem (izglītības iestādes un apmācāmās personas tiesībām un pienākumiem). Mācību iestādei būs jāievieš katras apmācāmās personas mācību reģistrācijas karte, kurā norādīs mācību priekšmetus un ilgumu.

Mācību iestāde varēs palielināt apmācības ilgumu, līdz persona ir atbilstoši sagatavota traktortehnikas praktiskajā vadīšanā. Lai samazinātu mācību izmaksas, praktiskās apmācības atļauts daļēji, līdz 30% no apmācību programmā noteiktā apmācību laika, veikt uz simulatora.

Tiesības vadīt traktortehnikas vadītāju praktiskās mācības būs instruktoram, kuram ir vismaz trīs gadu ilgs attiecīgās kategorijas traktortehnikas vadītāja stāžs un instruktora apliecība.

Turpmāk vienas teorētisko priekšmetu un praktisko mācību stundas ilgums būs 45 minūtes un maksimālais teorētisko un praktisko priekšmetu mācību stundu skaits mācību grupās nepārsniegs astoņas mācību stundas dienā. Tikai pēc teorētisko mācību pabeigšanas katrs apmācāmais varēs uzsākt praktisko (vadīšanas) apmācību.

Ar šiem grozījumiem tiek ieviesti apmācību kvalitātes kontroles kritēriji, reizi pusgadā procentuāli nosakot maksimāli pieļaujamo pārbaudījumus nenokārtojošo personu skaitu. Precizēta arī Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras rīcība apmācību pārkāpumu situācijās.

Noteikumi ievieš «klusēšanas - piekrišanas» principu. Tas paredz: ja noteiktajā termiņā nav saņemta atbildīgās iestādes atbilde uz mācību atļaujas pieteikumu, uzskatāms, ka atļauja komersantam ir piešķirta un tas ir tiesīgs uzsākt paredzētā pakalpojuma sniegšanu. To nosaka MK 2012.gada 12.jūnija rīkojuma Nr.462 «Par Pasākumu plānu «klusēšanas-piekrišanas» principa ieviešanai un piemērošanai atbildīgo institūciju administratīvajā praksē» pasākumu plāns.

Ievērojot mācību iestāžu lūgumu, praktisko mācību programmā uz pusi samazināts praktisko apmācību ilgums.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu