Kā gudri izvēlēties savu pirmo darba vietu?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Skolēni un studenti viens pēc otra svin mācību gada noslēgumu un daudzi pēc neilgas atpūtas meklēs iespējas piepelnīties vai atrast savu pirmo pastāvīgo darba vietu. Lai izvairītos no tipiskajām kļūdām, kas vienam otram sagādājušas nepatīkamu pirmo darba pieredzi, Sabiedrības Integrācijas fonda informatīvās kampaņas «Šodien Tu. Rīt Tevi. Stop diskriminācijai.» vēstnieks, Latvijas Brīvo arodbiedrības savienības jauniešu padomes loceklis Matijs Babris sarūpējis ieteikumus visiem topošajiem darba meklētājiem. To ievērošana palīdzēs pasargāt pašam sevi no muļķīgiem misēkļiem un diskriminācijas, ko negodīgs darba devējs varētu vērst pret jaunieti, izmantojot viņa nekompetenci darba tiesībās.

«Pirmā lieta, kas būtu jāveic visiem jaunajiem darbiniekiem stājoties darbā – jānoslēdz darba līgums. Tas palīdzēs izbēgt no strīdiem par algu un pienākumiem. Līgums arī kalpos kā pierādījums darba pieredzei, dodoties pie nākamā darba devēja. Karjeras pirmsākumos tas ir ļoti svarīgi, jo darba devēji dod priekšroku pretendentiem ar reālu darba pieredzi. Ne mazāk svarīgs ir ieradums veidot pareizas darba tiesiskās attiecības,» stāsta Matijs Babris, «pirms līguma noslēgšanas noteikti vajag vienoties par apmaksas kārtību. Darbiniekam jāzina, vai viņam būs «cietā alga», vai arī tiks maksāts par nostrādātajām stundām. Arī stundas likmei jābūt ierakstītai līgumā, lai nebūtu iespēju apkrāpt darbinieku».

Ko izvēlēties – lielāku algu vai labākas perspektīvas?

Viņš jauniešiem iesaka, jau meklējot pirmo vai vienu no pirmajiem darbiem, izvēlēties to atbilstoši iecerētajai nākotnes profesijai, pat ja solītā alga ir mazāka nekā citā sfērā. Savā profesijā iegūtā pieredze būs noderīgs kapitāls nākotnē un agrāk vai vēlāk atmaksāsies ar labāku amatu specialitātē.

Runājot par algu, Matijs norāda, ka bieži vien jaunieši paši nevar atbildēt, cik daudz vēlētos saņemt. «Pirms doties uz darba interviju, ir noderīgi aprunāties ar draugiem un paziņām par to, kāds atalgojums bijis viņiem, veicot līdzīgu darbu. Informāciju var meklēt arī interneta forumos, darba sludinājumu portālos. No savāktajiem skaitļiem varēs objektīvi izrēķināt, cik varētu prasīt par saviem pakalpojumiem. Neskaidrību gadījumā vienmēr iespējams konsultēties arī pie Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības konsultantiem, gan klātienē, gan telefoniski.».

Pārliecinies, pirms izvēlies!

Ja potenciālās darba vietas nosaukums neko daudz neizsaka, nenāks par ļaunu pameklēt par to atsauksmes internetā. Tādos resursos kā Sudzibas.lv un Tavsdarbs.lv var atrast bijušo un esošo darbinieku atsauksmes par darba apstākļiem un vadības attieksmi. Kritiski izvērtējot izlasīto būs viegli saprast, vai vēlaties strādāt attiecīgajā uzņēmumā.

«Ja redzat daudzas nesen ievietotas negatīvas atsauksmes, padomājiet, vai esat ar mieru riskēt ar savu laiku un enerģiju, lai pats pārliecinātos par darba devēja godaprātu,» rosina Matijs Babris.

Par savu drošību pirmkārt parūpējies pats!

Tiem, kuri plāno darīt fizisku darbu, piemēram, celtniecībā, ieteicams palasīt darba drošības noteikumus. «Lielajās kompānijās ar darba drošību lielākoties viss ir kārtībā, taču mazākajās mēdz būt situācijas, ka darbiniekiem netiek izsniegti cimdi un ķiveres, nemaz nerunājot par respiratoriem vai kādiem citiem advancētākiem individuālās aizsardzības līdzekļiem. Nezinot darba drošību, darbinieks pieņems, ka tā ir jābūt, un apdraudēs savu veselību,» skaidro Latvijas Brīvo arodbiedrības savienības jauniešu padomes loceklis. Šaubu gadījumā var zvanīt arī uz Valsts darba inspekciju un painteresēties, vai izraudzītajā uzņēmumā nav notikuši negadījumi un vai nav sodu par neatbilstošiem darba apstākļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu