Žurnāls «Karogs» jūnijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Karogs»

Žurnāls «Karogs» jūnijā: Jūnija Karogā caur šarmantu interviju un fragmentu no Talrida Ruļļa tulkotā vēsturiskā romāna Baltijas triloģijas mūs uzrunā viens no patlaban spēcīgākajiem Lietuvas prozaiķiem — Petrs Dirģēla.

Dzejo Juris Helds, Vitauts Ļūdēns un 1938. gadā Daugavpilī dzimušais Kanādas mītnieks, ilggadīgais «jaungaitnieks» Juris Zommers, kas klaji atzīstas kārē uz melleņu pīrāgiem. Savukārt kino aprindās tik zināmais Aivars Freimanis lasītāju atkal pacienā ar spridzīgiem, vērīgiem smaidīgiem pastāstiņiem iz īstās dzīves.

Skata sadaļa vētī devumu, ar ko vainagojušies Rakstnieku savienības šogad rīkotais Iesācēju autoru seminārs un Prozas un dzejas meistardarbnīcu kursi. Līdztekus jādomā, kā cilvēks vispār top par rakstnieku un ciktāl ko tādu iespējams iemācīt. Filosofe Zane Bojāre spriež, nosēdusies teorijas augstajā plauktā, izsakās ļaudis, kas darbojušies kā mācību rīkotāji un gribošo rakstītāju mācītāji (Ronalds Briedis, Nora Ikstena, Pauls Bankovskis, pieredzējušais dzejas konsultants Jānis Rokpelnis), caur darbiem runā arī paši jaunie, iesācēji jeb topošie, un prozas meistardarbnīcas kopu recenzē Rimands Ceplis, pats gandrīz vai sapīdamies savas recenzijas zemsvītras piezīmēs.

Rakstos pazīstamās sinoloģes Jeļenas Staburovas smalks, teju detektīvstāsta cienīgs pētījums par to, ar kādām grūtībām sastopas tulkotājs, lūkodams latviskot senu reliģisku tekstu — dienas kārtībā ir ar VII gs. datējama ķīniešu budistu sūtra, Fa Dzana Ziņojums par Zelta lauvu. Par tulkotāja šaubīgo misiju lasāms arī izsvērts Zanes Bojāres komentārs. Jānis Zālītis no literatūrvēstures labirintiem izvilcis dzejnieka Aleksandra Pelēča mīlasstāstu. Evas Mārtužas spalvasbrālis Imants Auziņš un spalvasmāsa Agita Draguna vērtē dzejnieces nesen klajā nākušo krājumu Es tumsai pieglaužos, bet vēsturnieks Lauris Romislovs iemēģina roku politisko biogrāfiju recenzēšanā, apcerot pēdējā laikā izdotās monogrāfijas par trim no XX gs. politiskās skatuves strīdīgākajām figūrām — Ļeņinu, Staļinu un Hruščovu.

Apskatā intervija ar Rakstniecības, teātra un mūzikas muzeja Galvenā krājuma glabātāju Annu Eglienu. Uzzinām, kas un kā tur tiek glabāts, un no kādas tieši karafītes Eduards Smiļģis mīlējis iebaudīt liķierīti. Ziņu ziņas satecējušas no novadiem, aculiecinieks Kārlis Vērdiņš apraksta Rakstnieku savienības maija pilnsapulci ar visām pārvēlēšanu kaislībām. Pauls Bankovskis numuru pušķojis ar pasaules literatūrdzīves raibumiem, citstarp ar stāstu par Šillera neskaitāmajiem galvaskausiem, Guntis Berelis vērtē trīs jaunākās grāmatas, pieminam ievērojamo grāmatizdevēju Juri Georgu Šleieru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu