«Bilance» par nodokļiem un citām aktualitātēm

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Bilances» 1 (229.) nr., kas iznāk 6. janvārī, varat lasīt:

INTERVIJA

Ļoti ceru, ka nodokļus vairs nevajadzēs paaugstināt

2010. gads Latvijas nodokļu maksātājiem nes tik daudz izmaiņu, ka visam nav iespējams izsekot līdzi. Tik grandiozas nodokļu izmaiņas Latvijā sen nav piedzīvotas un tik ļoti kritizētas. Valdība uzsver, ka šis solis ir vienīgā iespēja, lai nodrošinātu valsts budžeta izpildi. Savukārt biznesa cilvēki ir pārliecināti, ka tas var būt arī pēdējais piliens, kas pilnībā nogremdēs vietējos uzņēmējus zem ūdens. Kādēļ valsts pārstāvji vienīgo budžeta lāpīšanas iespēju saskatīja nodokļu paaugstināšanā un kādēļ tiek cerēts, ka bizness neiznīks, žurnāla «Bilance» galvenais redaktors GUNTARS GŪTE lūdza izskaidrot Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniekam DĀVIDAM TAURIŅAM.

GRĀMATVEDĪBAUzņēmuma darbības turpināšanās princips

Uzņēmuma darbības turpināšanās princips līdz šim bija finanšu pārskatu sagatavošanas pamatā. Šis princips nosaka, ka finanšu pārskati jāsagatavo, pieņemot, ka uzņēmums spēs turpināt darbību periodā, kas nav īsāks par 12 mēnešiem pēc bilances sagatavošanas datuma, un vadībai nav plānu un nolūku vai arī ārējie apstākļi neizraisa nepieciešamību šo uzņēmumu likvidēt vai pārtraukt tā darbību. Tas bija mums pierasts princips, jo lielākā daļa finanšu pārskatu, ko esam sagatavojuši, revidējuši vai izmantojuši lēmumu pieņemšanai un analīzei, tika sagatavoti atbilstoši darbības turpināšanās principam.

LIKUMDOŠANA

Kā darba devējus un darba ņēmējus skars izmaiņas nodokļosSaeima 2. decembrī pieņēma apjomīgus grozījumus likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” (IIN likums). Lai gan šī raksta tapšanas brīdī likums vēl nav oficiāli izsludināts un nav arī pieejami ar grozījumiem likumā saistītie Ministru kabineta noteikumi, skaidrs ir viens: grozījumi IIN likumā skars visus, jo, sākot ar 2010. gada 1. janvāri, ir palielināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme no 23% līdz 26%. Nevienojoties ar darba devēju par algas palielinājumu, kas, ņemot vērā pašreizējās tendences ekonomikā, vairumā gadījumu ir maz iespējams, darba ņēmēja neto ienākumi nākamgad samazināsies. Šādas izmaiņas diemžēl var veicināt tā sauktās aplokšņu algas.

Tomēr ir arī labā ziņa: tiek atcelti Ministru kabineta 23. oktobrī pieņemtie grozījumi noteikumos par mēneša neapliekamā minimuma un nodokļa atvieglojuma apmēru iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanai. Ar nodokli neapliekamais minimums paliek 35 lati, kas jebkurā gadījumā ir niecīgs un tālu no iztikas minimuma un neapliekamā minimuma, kāds tas bija līdz 2009. gada 1. jūlijam.

BILANCES PIELIKUMS

Uzņēmuma gada pārskata sastādīšana

Uzņēmuma gada pārskata sastādīšanas un Valsts ieņēmumu dienestam iesniegšanas kārtību nosaka Gada pārskatu likums, likums „Par grāmatvedību” un Latvijas grāmatvedības standarti. Ja atbilde uz konkrētu jautājumu nav atrodama šajos dokumentos, tā meklējama starptautiskajos grāmatvedības standartos.

NUMURĀ:

• Būtiskākās izmaiņas nodokļu normatīvajos aktos Baltijā ekonomiskās lejupslīdes laikā• Kā dzīvosim tālāk?• Statistiski produktivitāte neparāda ekonomikas efektivitāti

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu