«Bilances» jaunais numurs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bilances 21 (225.) nr., kas iznāk 1. novembrī, varat lasīt:

GRĀMATVEDĪBA

Būtiskākais gada inventarizācijas veikšana budžeta iestādē

Lai novērtētu piederošo aktīvu, pasīvu patieso stāvokli, apjomu un vērtību ir ļoti svarīgi veikt rūpīgas inventarizācijas. Atslēgvārdi jēdziena «inventarizācija» skaidrojumam, manuprāt, slēpjas vārdos : apsekošana, reģistrācija, salīdzināšana. Jāveic vesela virkne darbību, lai iegūtu pareizu un precīzu rezultātu. Tuvojas gada noslēgums, tāpēc jo īpaši svarīgi, lai katrā bilancē būtu atspoguļots piederošo aktīvu un pasīvu patiesais stāvoklis, apjoms un vērtība. Šai rakstā es aprakstīšu tās darbības, kuras, manuprāt, vajadzētu veikt inventarizācijas procesā, īpaši uzsverot atšķirīgās nianses budžeta iestādes inventarizācijas procesā.

NODOKĻI

Nodokļu parādi un to risinājumi

Pašreizējās ekonomiskās krīzes apstākļos daudzi komersanti un komercsabiedrības jūt spriedzi, jo nav skaidrības par rītdienu, par nodokļu politiku. Valsts lēmumi ir pārāk lēni, trūkst atbalsta un konkurēt ir kļuvis grūtāk. Uzņēmumos pieaug šaubīgo debitoru skaits, tā radot apstākļus, kas liedz savlaicīgi norēķināties ar kreditoriem, tai skaitā Valsts ieņēmumu dienestu.Ko darīt uzņēmumam, ja nevar laikus samaksāt nodokli, kā risināt problēmas, ja saistības kļuvušas par apgrūtinājumu nodokļu nomaksai? Par to turpmāk.

GRĀMATVEDĪBA

Latvijas grāmatvedības standarts Nr. 10 «Noma»

Operatīvā noma ir lietu (aktīvu) noma, kad nomātais objekts netiek atzīts nomnieka grāmatvedības uzskaitē. Operatīvajā nomā iznomāto aktīvu iznomātājs uzrāda bilances aktīvā, parasti ilgtermiņa ieguldījumu sastāvā, atbilstoši aktīva veidam. Operatīvās nomas ienākumus nomas termiņa laikā pēc lineārās metodes (ja vien kāda cita sistemātiska metode nav pamatotāka) atzīst par ienākumiem peļņas vai zaudējumu aprēķinā tajā periodā, uz kuru tie attiecas, neatkarīgi no rēķina izrakstīšanas vai samaksas saņemšanas. Par operatīvās nomas ieņēmumiem netiek uzskatīti ieņēmumi par nomniekam sniegtajiem pakalpojumiem, piemēram, par iznomātā aktīva apdrošināšanu un uzturēšanu – tos atzīst periodā, kad ieņēmumi ir gūti.

FINANSES

Cenu veidošana darījumos starp saistītām personām, ietekme uz nodokļiem un finanšu pārskatos atklājamā informācija

Vairākums komersantu ikdienā veic darījumus starp saistītiem uzņēmumiem vai ar uzņēmumu saistītām personām. Un bieži vien nodokļu administrācijas auditu uzrēķinu pamatā ir nodokļu aprēķināšanas vajadzībām kļūdaini noteiktas saistīto pušu darījumu cenas. Tāpēc svarīgi izprast, kas ir ar uzņēmumu saistītas personas, kā tās identificēt un kādi ir savstarpējo darījumu tirgus cenas noteikšanas pamatprincipi.Parasti darījumos starp saistītām pusēm cena (angļu val. – transfer pricing) veidojas ne tikai tirgus apstākļu ietekmē, bet arī nodokļu plānošanas interesēs un citu darījumā iesaistīto pušu apsvērumu dēļ. Tādēļ mūsu valsts nodokļu likumdošana paredz noteikumus un ierobežojumus, lai saistīto personu darījumos pušu nodokļu maksājumi tiktu aprēķināti, darījuma cenu pēc iespējas precīzāk pielīdzinot tirgus cenai.

GRĀMATVEDĪBA

VID tematiskajās pārbaudēs jauna tēma – līdzekļu legalizācija

Jau vairāk nekā gadu ir spēkā Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likums (pieņemts 30.07.2008.; spēkā stājies 13.08.2008.) (turpmāk – likums). Ar tā pieņemšanu zaudēja spēku 1997. gada likums «Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu». Jaunajā likumā ieviestas Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes Direktīvas 2005/60/EK un 2006/70/EK. Likums paplašināja to subjektu loku, kuriem jāveic savu klientu identifikācija un izpēte, kā arī jāziņo par neparastiem un aizdomīgiem darījumiem. Likums ieviesa «uz risku balstītu pieeju» cīņā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un terorisma finansēšanu, tas nozīmē – likuma subjektiem jāveic noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas risku novērtējums.

NUMURĀ:

• Uzņēmumu ienākuma nodoklis – novērsta diskriminācija• Pārdomas par valsts nodokļu politiku – vai iecerētais sasniegts?• Būtiskākās izmaiņas nodokļu normatīvajos aktos Baltijā ekonomikas lejupslīdes laikā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu