«Bilance» par ēnu ekonomiku

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bilances 10 (238.) nr., kas iznāk 17. maijā, varat lasīt:

GRĀMATVEDĪBA

PVN likuma grozījumi - daži praktiski piemērošanas aspekti

Kaut gan par grozījumiem likumā «Par pievienotās vērtības nodokli» (PVN likums) jau ir daudz rakstīts, tomēr nodokļu maksātāji reizēm apmulst, kad, izrakstot nodokļa rēķinu par citu valstu personām sniegtiem pakalpojumiem, ierastās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) 0 procentu likmes vietā PVN nav jānorāda nemaz. Rodas jautājums, kurā PVN deklarācijas rindā norādīt šādu darījumu un, pats svarīgākais, vai ir atskaitāms priekšnodoklis par šādu citā valstī apliekamu darījumu. Tādēļ šajā rakstā par dažiem PVN praktiskās piemērošanas aspektiem.

EKONOMIKA

Ēnu ekonomika – šaušana pašiem savās kājās

Ēnu ekonomika ir gan atbildes reakcija uz notiekošo ekonomiskās politikas laukā, gan arī savdabīga visas sabiedrības «šaušana pašai savās kājās». No vienas puses, var saprast pārmetumus valdībai par neprasmi saimniekot ar nodokļu maksātāju naudu un mēģinājumiem daudzas problēmas risināt tikai ar nodokļu palielināšanu, kas rada vēlmi nemaksāt nodokļus vispār. Taču, no otras puses, - jo vairāk uzņēmumu pāriet ēnainajā ekonomikas daļā, jo drakoniskāki sekos valsts budžeta konsolidēšanas pasākumi un jo sliktāk klāsies visai sabiedrībai, tai skaitā arī pašiem uzņēmējiem.

GRĀMATVEDĪBA

Būtiskākās izmaiņas Ministru kabineta noteikumos «Kārtība, kādā budžeta iestādes kārto grāmatvedības uzskaiti»

Iepriekšējos žurnāla numuros 7 (235), 8 (236) un 9 (237) iesākām publicēt rakstu par budžeta iestāžu grāmatvedības uzskaites jaunumiem, ko pabeigsim šajā publikācijā numurā. Šoreiz par valsts vai pašvaldības nekustāmo īpašumu, kas nodoti kapitālsabiedrību turējumā, uzskaiti, uzkrājumiem, iespējamiem aktīviem un iespējamām saistībām, zemes uzskaiti un pārvērtēšanu, kā arī to atspoguļojumu budžeta iestādes grāmatvedības uzskaitē.

NODOKĻI Gribējām kā labāk, bet sanāca kā vienmēr!

Turpinot žurnāla Bilance Nr. 8 (236) aizskarto tēmu par labuma no darba devējam piederošā automobiļa izmantošanas arī personīgajām vajadzībām aplikšanu ar nodokļiem, atzīšos, ka atbildes no Finanšu ministrijas un VID beidzot tomēr bija saņemtas (12. un 13. aprīlī), par ko arī vēlos informēt visus interesentus.Diemžēl arī šajā gadījumā atbildes mulsina ar to, ka izsaka „atšķirīgus» viedokļus. Kuru viedokli ņemt par pamatu, pieņemot lēmumus (veicot uzskaiti, veidojot grāmatvedības politiku, maksājot nodokļus)? No vienas puses, negribas apšaubīt Finanšu ministrijas speciālistu skaidrojumu, bet, no otras puses, pārbaudes taču veiks VID… Ne teorētiski, ne praktiski šo institūciju pārstāvji netiksies kopā brīdī, kad, veicot pārbaudi, pārbaudāmo un pārbaudītāju viedokļi izrādīsies atšķirīgi.

NUMURĀ:

• Kādos gadījumos jāgatavo konsolidētais gada pārskats• Makroekonomiskā situācija joprojām smaga• Līdz kases aparātu pārprogrammēšanai uz 10% PVN likmi izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs darījumus kases aparātā var reģistrēt ar līdzšinējo likmi

http://www.lid.lv/lv/katalogs/?shopcat=15

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu