Skolotājiem sola ieviest 40 stundu darba nedēļu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Tuvākā gada vai, maksimums, divu gadu laikā Izglītības un zinātnes ministrija iecerējusi veikt pārmaiņas skolotāju darba laika uzskaitē, ieviešot 40 stundu darba nedēļu, šodien preses konferencē žurnālistus informēja izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Patlaban skolotāju darba alga tiek aprēķināta, ņemot vērā samaksu par darba likmi, kas ir 21 kontaktstunda nedēļā, kā arī piemaksas par papildu pienākumu veikšanu. Pārejot uz jauno darba laika uzskaites sistēmu skolotājiem papildus pienākumi būs jāveic 40 stundu ilgās darba nedēļas ietvaros, līdz arī samaksa būs konkrēta un visiem kopīga.

«Šī sistēma bija laba, bet tas ir noiets posms,» uzskata Koķe, «protams, jūs neatradīsiet skolotāju vai ministru, kas būtu neapmierināts ar to, ka bijām spējīgi palielināt skolotājiem algas, apmaksājot to darbu, ko ārpus stundām veic skolotājs.» Tomēr, kā norāda ministre, tam bijis arī savs negatīvs efekts - skolotāji iemācīti ārpus stundām strādāt tikai tik ilgu laiku, cik šis darbs tiek apmaksāts.

«Tā nav skolotāju darba būtība - skolotāju darbs ir audzināt bērnu, pētīt viņa sekmju dinamiku un veikt citus pienākumus,» uzsver ministre. Visi šie pienākumi tikšot noteikti jaunajā skolotāju amata aprakstā.

Savukārt, jautāta par to, kad valsts varētu atgriezties pie skolotāju darba samaksas paaugstināšanas programmas, Koķe atbild īsi: «Sakārtosim skolu tīklu - sāksim par to domāt, nesakārtosim - mūs cirtīs vēl vairāk.«

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu