Āgenskalna sākumskolā ieviesīs ieeju pēc pirkstu nospiedumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Āgenskalna sākumskolas vecāki vienojušies par biometriskās sistēmas ieviešanu skolā, izglītības iestādē atļaujot ieiet tikai cilvēkiem ar atbilstošiem pirkstu nospiedumiem, pastāstīja sākumskolas direktore Ināra Kaķīte.

Kā iepriekš ziņoja laikraksti, par šādas ierīces nepieciešamību iestājusies skolas vecāku padome, kura nobažījusies par savu atvašu drošību, uzskatot, ka nepietiek ar skolas durvju slēgšanu un video novērošanu. Tomēr tika ziņots arī par atsevišķu vecāku satraukumu par to, kā tiks gādāts par datu aizsardzību.

Kā stāsta Kaķīte, vecāku vidū tomēr panākta vienošanās par biometriskās sistēmas ieviešanu, lai arī šī ideja nav atbalstīta simtprocentīgi. Tomēr tiem vecākiem, kas nav atbalstījuši šādas sistēmas ieviešanu, kā arī viņu bērniem skolā būs iespējams iekļūt, piezvanot pie durvīm un uzgaidot, kamēr skolas telpās ielaidīs dežurants.

Kā ziņots, nepieciešamo datorprogrammu un atpazīšanas ierīci skolai dāvinās iekārtas uzstādītājs SIA «DPA», tomēr par magnētisko atslēgu vecākiem būs jāmaksā pašiem un skolā šim nolūkam tiks vākti ziedojumi. Skolas direktore gan neprecizēja summu, kas nepieciešama atslēgas iegādei, gan piebilstot, ka ziedojumu apmērs būs ļoti simbolisks.

Pašlaik firma gatavo līgumu par jaunās sistēmas ieviešanu, un pēc tā noslēgšanas būs zināms, kad tā tiks ieviesta, tomēr Kaķīte prognozē, ka tas varētu notikt jau šajā mācību gadā.

Gan ziņots, ka šādas sistēmas ieviešanai skolā varētu nepiekrist Datu valsts inspekcija (DVI), kura norāda, ka pirkstu nospiedumu izmantošana ir pēdējais, pie kā jāķeras, lai nepieļautu nepiederošu personu iekļūšanu mācību iestādes telpās.

«Runājot par cilvēktiesību jomu, izmaksu jautājums nebūt nav arguments. Ja skola iecerējusi vākt tik īpašus datus, kādi ir pirkstu nospiedumi, jāatceras, ka to var darīt tikai situācijā, kad pastāv draudi bērnu dzīvībai vai veselībai. Vecākiem, kuriem nav iebildumu pret šādas ierīces izmantošanu, būtu jāsniedz rakstveida piekrišana,» skaidro DVI direktore Signe Plūmiņa. Ja sistēmu ieviesīs, jābūt arī alternatīvai, lai bērni, kuru vecāki nevēlas mācību iestādes rīcībā nodot savus pirkstu nospiedumus, iekļūst skolā un viņiem ir pieejams mācību process.

Fizisko personu datu aizsardzības likumā noteikts, ka datu apstrāde jāreģistrē DVI. Inspekcija tad arī izvērtēs konkrēto gadījumu un, ja pārliecināsies, ka biometrijas ierīces ieviešana mācību iestādē nav pamatota, datu apstrādi var liegt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu