Latvijā varētu apvienot arī koledžas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar laiku Latvijā varētu apvienot arī koledžas, - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Koledžu asociācijas priekšsēdētājs Jānis Rozenblats.

Pašlaik Latvijā ir 80 valsts dibinātas un astoņas privātās koledžas. Gan pašreizējās ekonomiskās situācijas, gan demogrāfisko problēmu dēļ koledžām, kuras piedāvā tikai vienu vai divas mācību programmas, tas varētu palikt finansiāli smagi, tāpēc pilnīgi pieļaujams, ka koledžas varētu apvienot, skaidroja Rozenblats.

Koledžas Latvijā konkurē ar augstskolām, jo piedāvā pirmā līmeņa augstāko izglītību, turklāt ar praktisku ievirzi, kā nav augstskolās. Šodien konferencē «Koledžu loma Latvijas izglītības sistēmā un tautsaimniecībā» arī centīsimies uzsvērt koledžu devumu tautsaimniecībā un izglītības sistēmā kopumā, sacīja koledžu asociācijas vadītājs un piebilda, ka koledža ir īsākā un ātrākā kvalificētā izglītība darba tirgum un īsākā iespēja turpināt studijas augstākā līmenī.

Rozenblats sacīja, ka uz koledžām īpaši neattiektos Pasaules bankas ierosinājums samazināt finansējumu, jo koledžās ir daudz nepilna laika studējošo, līdz ar to valsts budžets uz tām neattiecas, - cilvēki studē par savu naudu.

Kā pārsteidzīgu soli Rozenblats vērtē Policijas akadēmijas likvidēšanu, to aizvietojot ar koledžu. «Šajā gadījumā problēma vairāk bija ar nesaimniecisku telpu apsaimniekošanu un līdzekļu tēriņiem, nevis ar izglītības kvalitāti. Jautājums ir sarežģīts, «palicis karājoties gaisā». Jautājums ir, vai koledža spēs īsā laikā sagatavot operatīvos darbiniekus nepieciešamajā kvalitātē. Pašlaik ir nodzēsts ugunsgrēks, kas bija izcēlies nesaimnieciskas darbības dēļ,» uzskata Rozenblats.

Šajā situācijā daudz kas būs atkarīgs no Latvijas Universitātes un Daugavpils Universitātes, kurām tika nodotas Policijas akadēmijas mācību programmas, «cik nopietni tās pieies šim jautājumam», norādīja asociācijas vadītājs.

Jau ziņots, ka šodien notiks Latvijas Koledžu asociācijas organizēta konference «Koledžu loma Latvijas izglītības sistēmā un tautsaimniecībā», kas tiek organizēta, atskatoties uz koledžu sistēmas izveidošanas desmitgadi Latvijā.

Latvijas Koledžu asociāciju 2002.gadā dibināja septiņas Latvijas koledžas, pašlaik tajā ir 29 biedri - koledžas un augstskolas, kas īsteno pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas. Asociācijas mērķis ir veicināt koledžu attīstību un pilnveidošanos, paaugstināt to darba efektivitāti, kā arī informēt sabiedrību par pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un tās iespējām.

Konference norisināsies no plkst.10 Latvijas Zinātņu akadēmijā, Rīgā, Akadēmijas laukumā 1.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu