Latvijas populārākās augstskolas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LU Preses centrs

Jau trešo gadu Latvijā populārāko augstskolu trijnieks ir nemainīgs - Latvijas Universitāte (LU), Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), - liecina LU un dažādu nozaru ekspertu, kā arī tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS sagatavotais Latvijas augstskolu reitings.

Pārējo augstskolu vieta tabulā mainījusies, vienas piedzīvojušas kāpumu, citas kritumu. Visām augstskolām ir iespējams uzskatāmi izvērtēt, kuri ir tie kritēriji, kas ļāvuši tām saglabāt, uzlabot vai zaudēt savu līdzšinējo pozīciju reitingā.

Paralēli Latvijas augstskolu reitingu sagatavošanai tika veikta Latvijas vidusskolu 10. - 12. klašu skolēnu aptauja, kuras mērķis bija noskaidrot vidusskolēnu viedokli par Latvijas augstskolu popularitāti un skolēnu nākotnes studiju plāniem.

Aptaujā kopumā piedalījās 467 Latvijas vidusskolu 10. līdz 12. klašu skolēni (71% aptaujāto bija divpadsmitklasnieki), kas pārstāvēja visus Latvijas reģionus.

No aptaujātajiem skolēniem 423 jeb 91% nākotnē plāno iegūt augstāko izglītību, tikai 37 jeb 8% nav vēl izlēmuši, bet septiņi aptaujātie jeb tikai 1% neplāno iegūt augstāko izglītību. Tas apliecina skolēnu vēlmi un motivāciju turpināt izglītoties arī pēc vidusskolas.

Atbildot uz jautājumu, vai plānojat studēt Latvijā vai ārzemēs, 52% aptaujāto vidusskolēnu izvēlētos studijas kādā no Latvijas augstskolām, 16% plāno studēt ārzemēs, bet 32% vēl nav izlēmuši.

Vidusskolēnu aptaujā par labākajām 10 augstskolām atzīta LU, RTU, RSU, Rīgas ekonomikas augstskola (REA), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU), Banku augstskola (BA), Ventspils augstskola (VeA), Biznesa augstskola "Turība" (BAT), Vidzemes augstskola (ViA) un Daugavpils universitāte (DU).

Tikai ar pavisam nelielām izmaiņām vietu sadalījumā aptaujā vidusskolēni nosaukuši tās augstskolas, kurās vēlētos studēt, - LU, RTU, RSU, LLU, VeA, DU, Latvijas Kultūras akadēmija, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmija, REA, ViA.

Ņemot vērā dažādu izglītības ekspertu, augstskolu vadītāju un studentu organizāciju ieteikumus, īpaša uzmanība šogad pievērsta ne vien kopējās reitingu tabulas izveidei, bet īpaši izdalītas un salīdzinātas dažādas augstskolu grupas, piemēram, valsts finansētās un privātās augstskolas, universitātes, reģionālās augstskolas.

SKADS apkopotajā reitingā iekļautas visas Latvijas augstskolas - gan valsts, gan juridisko personu dibinātās, kopskaitā 32, tādējādi sniedzot iespējami plašāko salīdzinājumu par augstākajām mācību iestādēm valstī. Šā gada reitingā vairs nav iekļauta Latvijas Policijas akadēmija, kas ir likvidēta.

Aptauju no 2010.gada 4. līdz 18.februārim sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS veica, izmantojot interneta aptauju (WAPI). Aptaujā piedalījās 1000 respondentu vecumā no 15 līdz 74 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu