Rīgas bērnudārzos varēs reģistrēties elektroniski

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Rīgā tiks būtiski mainīta bērnu reģistrācijas kārtība bērnudārzos, piemēram, reģistrāciju varēs veikt elektroniski un priekšroka tiks dota bērnu vecākiem, kuri deklarējušies galvaspilsētā.

www.eriga.lv

Saistošajos noteikumos vairs netiek paredzēta sarežģītā četrpakāpju rindas sistēma, tās vietā veidojot vienu rindu, pie kam reģistrācijas pieteikumi vairs netiktu sistematizēti pa dzimšanas gada, bet gan tikai pēc viena objektīva kritērija - reģistrācijas datuma. Tādējādi tiktu ņemti vērā tiesībsarga ieteikumi pārdomāt bērnu uzņemšanu, nediskriminējot bērnus pēc dzimšanas laika, jo patlaban bērniem, kas dzimuši gada pēdējos mēnešos, atsevišķās Rīgas apkaimēs vietas nodrošināšana ir problemātiska.

Uzņemot bērnu iestādē, plānots ņemt vērā bērna un vecāku deklarētās dzīvesvietas, pirmkārt uzņemot Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētos bērnus, kuru vecāku vai viena no vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā.Līdz šim 1.pakāpes rindā varēja atrasties bērni, kuru dzīvesvieta ir Rīgas administratīvā teritorija, bet vecāku - ārpus Rīgas. Tādējādi Rīgas pašvaldība pirmsskolas izglītību bērnam nodrošina, bet par to nesaņem iedzīvotāju nodokļu maksājumus.

Projektā precizēti gadījumi, kad bērnam ir tiesības pretendēt uz vietu iestādē ārpus kārtas. Līdz šim lēmumu par vietas nodrošināšanu iestādē ārpus kārtas vienpersoniski pieņēma departamenta direktors. Projektā paredzēts, ka lēmumus par ārpus kārtas uzņemšanu iestādēs pieņems ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu izveidota komisija.Saistošajos noteikumos tiks noteikts, ka uzņemamo pretendentu sarakstu veidos departamenta datubāzes administrators, tādējādi novēršot iedzīvotāju izteikto neapmierinātību par bērnu uzņemšanas konsekvencēm un atšķirīgām normatīvo aktu interpretācijām.

Projektā iekļauta nodaļa, kas regulē bērnu atskaitīšanas kārtību. Līdz šim bērnus no iestādes varēja atskaitīt tikai gadījumos, kad apgūta pirmsskolas izglītības programma vai saņemts atbilstošs vecāka iesniegums. Projektā paredzēts, ka bērnu no iestādes var atskaitīt arī tad, ja bērns bez attaisnojoša iemesla ilgstoši nav apmeklējis iestādi. Lēmums par bērna atskaitīšanu tiks pieņemts, sadarbojoties ar Rīgas Sociālo dienestu.

Projektā noteikts, ka iestādei ir tiesības vasaras mēnešos pedagoģisko darbinieku atvaļinājuma laikā pārtraukt pedagoģisko procesu uz četrām līdz astoņām nedēļām, trīs mēnešus iepriekš rakstveidā aptaujājot vecākus par bērna aprūpes nepieciešamību iestādes pedagoģiskā procesa pārtraukuma laikā. Iestādes pedagoģiskā procesa pārtraukšanu vadītājs saskaņo ar departamentu.

Projekta pielikumā minētas visas Rīgas pašvaldības izglītības iestādes, kurās var iegūt vispārējo pirmsskolas izglītību, norādītas šo iestāžu adreses, īstenojamās pirmsskolas izglītības programmas un minimālais vecums, no kāda iestādē bērnus uzņem.

Projekts jau vienreiz skatīts Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē šā gada 28.janvāra sēdē, kurā tika pieņemts lēmums to precizēt un papildināt atbilstoši komitejā nolemtajam un virzīt projektu izskatīšanai Rīgas domes sēdē.

Projekta precizēšanas laikā tika saņemta informācija no Izglītības un zinātnes ministrijas, ka Valsts izglītības informācijas sistēmas pielāgošanai Rīgas pašvaldības vajadzībām nepieciešamie finanšu līdzekļi netiks piešķirti, tādēļ bija nepieciešams pārplānot elektroniskā pakalpojuma ieviešanai paredzētos finanšu līdzekļus.

Nepieciešamie finanšu līdzekļi tika pieprasīti un piešķirti Rīgas pašvaldības budžeta grozījumos, bet līdz ar to ir aizkavējies projekta ieviešanas termiņš, un tas no šā gada 1.septembra pārcelts uz 1.decembri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu