Stankevičs neatbalsta obligātu Bībeles mācības ieviešanu skolās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Jaunais baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs neatbalsta obligātu Bībeles mācības ieviešanu skolās, bet «Par labu Latviju» (PLL) ūdens dalīšanu Aglonas svētku laikā salīdzina ar Joahima Zīgerista banānu dalīšanu, - informē TV3 raidījums «Nekā personīga». Stankevičs kritizē arī Aglonas bazilikas dekāna Andreja Aglonieša rīcību, iegādājoties 100 000 eiro vērtu «Mercedes» džipu.

Pēc «Nekā personīga» rīcībā esošajām ziņām, nedēļu pirms Aglonas svētkiem notika kardināla Jāņa Pujata, luterāņu arhibīskapa Jāņa Vanaga, pareizticīgo metropolīta Aleksandra un baptistu - Pētera Sproģa tikšanās ar PLL pārstāvjiem - Aināru Šleseru, Gunti Ulmani un Helēnu Demakovu. Panākta vienošanās, ka partija atbalstīs Bībeles obligātu mācīšanu skolās. Jūlija karstumā Šlesers kardinālam uzdāvinājis gaisa kondicionieri. Vicemērs to vienā elpas vilcienā gan noliedz, gan apstiprina.

Aglonas svētkos Šlesera - Šķēles apvienībai bijušas plašas aģitācijas iespējas, pirmo reizi politiskā reklāma nonākusi tik tuvu altārim. Ar bazilikas svētību PLL ūdeni dalīja lielās teltīs pie centrālajiem vārtiem Sakrālajā laukumā un blakus ticīgo rindai pie Aglonas Marijas altāra.Kardināls Pujats Sakrālajā laukumā neesot aizmirsis pateikties PLL gan par ūdeni, gan arī par finansiālu atbalstu.

Aglonas draudzes prāvests Andrejs Aglonietis noliedza, ka bazilika būtu saņēmusi naudu no Šlesera. Tomēr neizslēdza iespēju, ka Šlesers vai kāds viņa sabiedrotais naudu atvēlējis anonīmi, ievietojot to ziedojumu kastītē.

PLL Aglonas svētkos esot cildināti ne tikai no kanceles, - Šlesers un partijas Latgales saraksta līderi - Rita Strode un Vitālijs Aizbalts bija iekārtoti gan goda vietā pie altāra, gan svētku procesijā varēja doties tieši aiz Pujata. Kardināls to visu skaidro ar partijas atbalstu obligātajai Bībeles mācīšanai skolās. Ja ir šāds atbalsts, tad tas, ko vēl šī partija dara un sola, esot pilnīgi nesvarīgi.

Jānis Pujats norāda, ka tobrīd viņš vēl esot bijis kardināls, tāpēc viņam ne ar vienu savas darbības nav bijis jāsaskaņo.

Jaunais baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs sava priekšteča Pujata rīcību neatzīst. Viņš jūtot vainu to ticīgo priekšā, kurus sadusmojusi politiskā aģitācija bazilikas teritorijā. Arhibīskaps ūdens dalīšanu salīdzina ar Joahima Zīgerista rīcību, dalot banānus. Ja kāda partija citus gadus vēlēsies dalīt ūdeni, tā nevarēs kā nosacījumu izvirzīt politisko reklāmu.Pretēji Pujatam Stankevičs neuzskata, ka būtu jāuzspiež Bībeles mācīšana skolās. Tiem, kas to nevēlas, ir jādod iespēja atteikties. Taču viņš arī kritizē tās skolas, kur skolotāji vecākiem iesaka labāk apgūt ateistisko ētikas mācību, nevis Bībeles stundas. To, kādā veidā Bībeles mācību iedibinās, Stankevičs gatavs panākt pārdomātās diskusijās ar skolotāju un vecāku organizācijām.

Par savu mērķi katoļu jaunais kardināls izvirza arī priesteru pāraudzināšanu, lai tie varētu būtu kā piemērs ticīgajiem. Viņš, piemēram, kritizē Aglonas bazilikas dekāna Andreja Aglonieša rīcību, iegādājoties 100 000 eiro vērtu «Mercedes» džipu. «Bet, protams, priesterim ir jārēķinās ar to, kāds ir dzīves līmenis mūsu valstī. Un viņam jādzīvo samērīgi ar tiem, kas ir viņa draudzes locekļi, kas viņam ir apkārt,» uzskata Stankevičs.

Viņš piebilst, ka baznīcai «nav jācenšas moralizēt, bet patiesībā jācenšas audzināt sirdsapziņu. Un nevis uzspiest cilvēkiem kaut kādu savu viedokli vai ticību, bet mums ir tiesības kā sabiedrības locekļiem un pilsoņiem, mums ir tiesības izklāstīt mūsu viedokli un informēt pārējos, kāda ir mūsu vērtību skala, kāda ir mūsu vērību sistēma un mums ir tiesības to darīt arī skolās. Un, protams, atstājot dialoga partnerim pilnīgu brīvību, izvēles brīvību pieņemt vai nepieņemt mūsu viedokli.«

Stājoties amatā, arhibīskaps pieņēma katra Rīgas diacēzes priestera apsveikumu, uzticības un mīlestības apliecinājumu. No klātesošajiem priesteriem vienīgais, kas jauno arhibīskapu neapsveica, bija viņa priekštecis kardināls Pujats, kurš tagad kļuvis par Rīgas Sāpju Dievmātes baznīcas priestera palīgu. Jaunais Rīgas diacēzes dvēseļu gans baznīcas sadarbību ar politiku redz nedaudz savādāk kā viņa priekštecis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu