Skolotāja nesaņem solīto Ata Kronvalda prēmiju par izcilību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Jēkabpils valsts ģimnāzijas matemātikas skolotāja Sarmīte Vilcāne joprojām nav saņēmusi pērn piešķirto Ata Kronvalda prēmiju, šodien ziņo laikraksts «Neatkarīgā».

«Tas ir pazemojoši - kādam zvanīt, kaut ko prasīt! Centos aizmirst, strādāt tālāk, nedomājot par notikušo, kas ir neizprotami,» «Neatkarīgajai» teica Vilcāne.Viņa pērn saņēmusi Ata Kronvalda prēmiju, taču no viņai pienākošās naudas balvas 2,5 minimālo algu apmērā jeb 450 latiem, kā to pērn paredzēja balvas konkursa nolikums, savā kontā saņēmusi vien 20 latus.

«Ja Ata Kronvalda fonds prēmijas piešķiršanā piesaista Valsts prezidentu un valdības pārstāvjus, tad viņiem būtu strikti jāzina nolikums un jāseko līdzi, lai viss tiktu izdarīts, kā nākas, bez zemtekstiem. Skolotāji paši neies un skaļi nekliegs, ka prēmija patiesībā nav samaksāta. Diez vai ģimnāzijas vadība pēc šī gadījuma vēl gribēs Ata Kronvalda fondam nākamajām prēmijām izvirzīt kādu no pedagogiem,» secina balvas saņēmēja Vilcāne.Viņa stāsta, ka prēmiju saņēmusi pērn 26. augustā. Pasniegšanas ceremonija bijusi ļoti jauka un neaizmirstama, un arī līdz tai bijusi ļoti laba savstarpējā sadarbība starp fonda atbildīgajām personām, Jēkabpils valsts ģimnāziju (JVĢ), kas pretendenti prēmijas konkursam izvirzījusi, un skolotāju, pasākumu sagatavojot.

Prēmijas saņēmējai jau pirms tās pasniegšanas prasīts arī konta numurs. Nākamajā dienā pēc ceremonijas Vilcāne saņēmusi mobilā telefona īsziņu par naudas pārskaitījumu no Ata Kronvalda fonda, taču ieskaitīti bija tikai 20 lati.

«Sākumā bija apmulsums, tad šoks. Domāju, varbūt prēmiju kā stipendiju pa daļām pārskaitīs ik mēnesi. Ģimnāzijas direktors mierināja - varbūt visu summu uzreiz ir grūtības pārskaitīt. Taču pagāja viens, otrs, trešais mēnesis, Ziemassvētki un arī Lieldienas, un neviens naudas pārskaitījums no Ata Kronvalda fonda vairs nesekoja. Tagad vairs negaidu,» ir sašutusi apmānītā skolotāja, kura Jēkabpils valsts ģimnāzijā, iepriekš Jēkabpils 1. vidusskolā, par matemātikas skolotāju strādā jau 24 gadus, bet 15 gadus vada skolas fizikas, matemātikas un informātikas metodisko komisiju, esot arī klašu audzinātāja.

Maijā direktors centās sazināties ar fondu un rast skaidrību, bet viss velti.Ata Kronvalda fonda prezidents Henriks Danusēvičs skaidro: «Pērn sakarā ar krīzi tautsaimniecībā un būtisku peļņas kritumu fonda atbalstītāji atteica ziedojumus. Līdz 2009.gada apbalvošanas ceremonijai fonds bija saņēmis tikai vienu ziedojumu, konkrēti 150 latus no Latvijas Universitātes. Bija jāizvēlas: samazināt prēmiju skaitu vai naudas apmēru. Tā kā fonda valde uzskatīja, ka Ata Kronvalda prēmija ir prestiža atzinības un goda zīme skolotāju darbam, nevis materiāls atbalsts, tad nolēma saglabāt piešķirto prēmiju skaitu un samazināt naudas balvas apjomu atbilstoši ziedojumu apmēram - astoņas prēmijas, katra 20 latu.» Viņš arī norāda, ka neviens no pērnā gada laureātiem nav vērsies ar pretenzijām fondā.

Ņemot vērā iepriekšējā gada pieredzi, 2010. gada Ata Kronvalda balvas nolikumā tika veiktas korekcijas, norādot, ka viena piešķirtā prēmija ir atkarīga no ziedojumu summas, bet nepārsniedz trīs minimālās algas. Šā gada pieci laureāti esot saņēmuši naudas prēmijas katrs 300 latu. Danusēvičs piebilst: «Ata Kronvalda balva ir paredzēta cēliem mērķiem, un nevajadzētu šā gada laureātiem bojāt prieku ar pagājušā gada saimnieciskās darbības analīzi, ja raksta mērķis ir diskreditēt fonda darbību. Uzskatu, ka pedagogiem pretenzijas bija jārisina ar fondu, nevis veselu gadu krājot rūgtumu un liekot darvas karoti šā gada prēmijas laureātu medus traukā».

Kā ziņots, šogad 25.augustā, Rīgas pilī Valsts prezidents Valdis Zatlers pieciem izglītības darbiniekiem par ilggadēju un ievērojamu ieguldījumu talantīgo skolēnu izglītošanā un skolēnu zinātniskās pētniecības darba vadīšanā pasniedza Ata Kronvalda balvas. Pavisam Ata Kronvalda balvai šogad tika izvirzīts 21 pedagogs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu