Atbalsta grozījumus izglītības likumā par vecāku atbildību bērnu nodrošināšanā ar mācību piederumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija šodien trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas cita starpā paredz, ka vecākiem vai personām, kas realizē aizgādību, jābūt pienākumam savu materiālo iespēju robežās nodrošināt sava bērna izglītošanai nepieciešamos individuālos mācību piederumus.

Šādus Izglītības likuma grozījumus Saeimā bija iesniedzis izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP). Vecākiem arī būs jābūt saistošiem izglītības iestādes padomes lēmumiem par to, kurus no likumā minētajiem individuālajiem mācību piederumiem viņiem ir jānodrošina.

Komisija vienojās, ka individuālajos mācību piederumos tiek iekļauti izglītojamo personiskās lietošanas priekšmeti un materiāli, kuri tiek izmantoti kā mācību līdzekļi vai saistībā ar mācību iespēju nodrošināšanu. Individuālajos mācību piederumos iekļautas kancelejas preces personiskai lietošanai, apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu (sports, mājturība un tehnoloģijas u.c.) obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi, materiāli, kurus izmantojot mācību procesā skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām.

Daļu no šīs definīcijas bija piedāvājis tiesībsargs Juris Jansons, kurš gan bija gribējis konkrētāku kancelejas preču uzskaitījumu.

Šodien trešajā lasījumā atbalstītais grozījumu projekts Izglītības likumā paredz, ka katras skolas padome jeb izglītības iestādes padome būs tiesīga lemt, kuri individuālie mācību piederumi jānodrošina skolēnu vecākiem.

Komisijas priekšsēdētāja Ina Druviete (V) iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka situācijās, kad ģimene nevarēs iegādāties attiecīgos mācību līdzekļus, būs jāmeklē risinājumi, tostarp lūdzot pašvaldības palīdzību.

Iecerēts, ka Saeima par likuma grozījumu pieņemšanu varētu lemt 9.jūlijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu