Lietuviešu studentu būvēts makaronu tilts izturējis 122 kilogramu slodzi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

No makaroniem izgatavots tilta modelis, kas nesver pat kilogramu, spēj izturēt 122 kilogramu slodzi - to apliecinājuši Viļņas Ģedimina Tehniskās universitātes (VGTU) studentu konkursa uzvarētāji, vairāk nekā divkārt apsteidzot gan tuvākos sāncenšus, gan pagājušā gada laureātus.

VGTU konkurss «Makaronu tilti», kas rīkots jau trešo gadu pēc kārtas, gūst aizvien lielāku studentu interesi - šogad izturīgāko makaronu tiltu būvē sacentušās jau vairāk nekā desmit komandas. Pēc rīkotāju teiktā, šai reizē konkursā dominējuši loka tilti, kas pasaulē tiek uzskatīti par izturīgākajiem.

Konkursa ideju lietuvieši aizguvuši no Kanādas Okanagano koledžas. «Konstruējot tilta modeli no makaroniem, visupirms svarīga ir radoša pieeja un rūpība. Protams, noder studiju laikā iegūtās zināšanas arhitektūras, projektēšanas un inženiertehnisko aprēķinu jomā. Šo pasākumu varam uzskatīt par netradicionālu laboratorijas darbu,» stāstījis viens no organizatoriem, VGTU Tiltu būves katedras doktorants Ads Meškēns.

Saskaņā ar konkursa noteikumiem tiltu būvē bija atļauts izmantot vienīgi spageti formas makaronus, sastiprinot tos ar piemērotu līmi. Modeļu svars nedrīkstēja pārsniegt kilogramu, garums - metru un augstums - 60 centimetrus.

Laureāti, četri augstskolas Būvniecības fakultātes maģistrantūras studenti, savai komandai bija izraudzījušies devīzi, kas attaisnojusies, - «Bez 100 (k)g nelūzīsim». Viņu būvētais tilts tiešām izturēja 122 kilogramu slodzi, tālu apsteidzot otrās un trešās vietas ieguvējus, kuru tilti salūza attiecīgi pie 59,6 un 55,9 kilogramu slodzes.

Uzvarētāji izpelnījās arī skatītāju balvu, bet ne mazākas simpātijas iemantoja kāds gluži minimālistisks makaronu tilts, kas iepriekšējā dienā bija salūzis ceļā uz kvalifikācijas turnīru, kurā visi tilti tika svērti un mērīti. Tomēr komanda nolēma neatteikties no sacensībām, un samazinātais tilts izturēja puskilograma slodzi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu