Doktorantiem par 25% plāno samazināt stipendijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

No nākamā semestra doktorantūras 1. un 2.kursa studentiem par ceturto daļu plānots samazināt mērķstipendijas, - liecina laikraksta «Diena» rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Iespējamais samazinājums finansējumam, ko veido Eiropas Sociālā fonda līdzekļi un valsts budžeta līdzfinansējums, tiek pamatots ar mērķi sasniegt pēc iespējas lielāku doktora zinātniskā grāda ieguvēju skaitu.

Sociālie partneri, ar kuriem samazinājums ticis apspriests, uzskata citādi. «Samazinājums nozīmē to, ka doktoru skaitu varbūt nevarēs nodrošināt, jo nebūs tik liela interese doties studēt,» uzskata Latvijas Jauno zinātnieku apvienības valdes priekšsēdētājs, ekonomikas doktorants Rīgas Tehniskajā universitātē Gints Turlajs. Daļa «Dienas» aptaujāto sociālo partneru pauž bažas par pārdalītā finansējuma tālāko izmantošanu.

Patlaban 1. un 2.kursa doktorantiem mēneša stipendija nedrīkst pārsniegt 600 latu, pēc samazināšanas tās maksimālais apjoms būtu 450 latu. 3.kursa studentiem, kuru studiju programma ilgst četru gadus, stipendijas griesti būtu 600 latu, savukārt 4.kursa studentiem saglabātos līdzšinējais apjoms - 800 latu.

Turlajs pieļāvis, ka varētu atbalstīt līdzekļu pārdalīšanu, taču grozījumos nav nepārprotami uzrakstīts, ka stipendija tiek pārdalīta citiem doktorantiem. «Vienīgais, kas bija nepārprotami norādīts, bija summas ierobežojums. Tā nauda varbūt nonāks citur, kur neko nedos,» bažas pauž Turlajs.

Augstākās izglītības padomes priekšsēdētājs Jānis Vētra teic, ka ar iespējamiem riskiem - studiju kvalitātes kritumu, jo samazināto stipendiju dēļ paralēli nāktos strādāt, - jārēķinās, tomēr būtiskāks esot augstākajai izglītībai un zinātnei kopumā pieejamais finansējums, nevis vienas stipendijas apjoms.

Latvijas Studentu apvienības prezidents Edvards Ratnieks norāda, ka studenti pret plānoto samazinājumu «krasi neiebilst». Viņš pauž, ka stipendijas samazinājums katrā gadījumā ir jāvērtē individuāli. «Pēdējā gadā ir konkrēti pateikts, ka summa paliek lielajā apjomā. Kad konkrēti ir jāpievēršas disertācijas rakstīšanai, tad cilvēks var iztikt, jo summa paliek lielajā apjomā,» uzskata Ratnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu