LIZDA uz laiku pārtrauks darbu pie pedagogu 40 stundu darba nedēļas modeļa ieviešanas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Kā aģentūrai LETA skaidroja LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs, šī jaunā atalgojuma modeļa ieviešanai nedz šobrīd, nedz tuvākajā nākotnē IZM vadība nav paredzējusi reālu un adekvātu finansiālo segumu.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) padome šodien pēc tikšanās ar jauno izglītības un zinātnes ministru Vjačeslavu Dombrovski (RP) un citām Izglītības un zinātnes ministrijas vadošajām amatpersonām nolēma uz laiku pārtraukt darbu pie Sadarbības memorandā paredzētās pārejas uz pedagogu 40 stundu darba nedēļu no 2014.gada 1.septembra.

Neskatoties uz to, LIZDA padome lēma turpināt sociālo dialogu ar IZM par pedagogu motivācijas programmu, lai maksimāli drīz jaunais nozares ministrs to varētu virzīt apstiprināšanai valdībā.

LIZDA akcentēja arī ministrijas departamentu vadītāju būtisko lomu, lai turpmākajā sadarbībā novērstu vienošanās termiņu un konstruktīva sociālā dialoga apdraudējumus akūtu nozares problēmu risināšanā.

Grigorjevs arī norādīja, ka pagaidām jautājums par protesta rīkošanu nav LIZDA darba kārtībā. Viņš arī minēja, ka padome pozitīvi un cerīgi raugās uz sadarbību ar jauno ministru.

Jau vēstīts, ka LIZDA padome šodien tikās ar jauno ministru un citām IZM vadošajām amatpersonām, lai pārrunātu turpmāko sadarbību pārmaiņu virzībā un nozares darbinieku atalgojuma paaugstināšanā.

Ministrija maijā izskatīšanai Ministru kabinetā vēlas virzīt informatīvo ziņojumu par pedagogu motivācijas programmu, kurai nepieciešams LIZDA saskaņojums. Ja tā nebūšot, tālāk būšot grūti cīnīties par finansējumu nozarei.

Dombrovskis paziņojis, ka nolēmis nopietni strādāt pie pedagogu atalgojuma paaugstināšanas. Viena no viņa prioritātēm ir izveidot vispārējās un profesionālās izglītības pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas sistēmas sasaisti. Viņš arī pieturas pie tā, ka zemākais atalgojuma slieksnis pedagogiem par 40 stundu darba nedēļu būtu 530 lati.

Tikmēr LIZDA no ministrijas vadības sagaida konkrētu piedāvājumu, kurā skaidri ietverta papildu valsts finansējuma piešķiršana pedagogu zemāko mēneša darba algas likmju palielināšanai turpmākajos trīs gados, lai, pārejot uz 40 stundu darba nedēļu, pedagogam būtu nodrošināta darba samaksa bruto ap 800 latiem mēnesī.

IZM sadarbībā ar sociālajiem un sadarbības partneriem Pedagogu motivācijas, atalgojuma un profesionālās kvalitātes novērtēšanas programmā patlaban strādā pie jauna finanšu pārraudzības modeļa izveides, lai sakārtotu gan pedagogu darba samaksas sistēmu, gan arī ieviestu efektīvu pedagogu tālākizglītības un profesionālās pilnveides kārtību. Plānots, ka jaunā pedagogu atalgojuma sistēma nodrošinās vienlīdzīgu pieeju atalgojuma sadalē, ļaujot ikvienam skolotājam par vienādi paveiktu darbu saņemt līdzvērtīgu atalgojumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu