Ministri atbalsta jaunos Studiju programmu licencēšanas noteikumus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Ministru kabineta komiteja šodien atbalstīja jaunos Studiju programmu licencēšanas noteikumus, kas nosaka studiju programmu licencēšanas kārtību.

Noteikumi tiek virzīti izskatīšanai valdības sēdē, bet atsevišķi jautājumi vēl jāsaskaņo iesaistīto pušu sanāksmē. IZM uzdots iesniegt salīdzinājumu, cik programmu licencēšana izmaksāja iepriekš un cik izmaksās saskaņā ar jauno kārtību.

Jaunais dokuments noteiks kritērijus, pēc kuriem studiju programmu licencēšanas procesā vērtē studiju programmas, kā arī kārtību, kādā izveidojama institūcija, kas pieņem lēmumu par studiju programmu licencēšanu, par atteikumu licencēt studiju programmu vai par licences studiju programmas īstenošanai anulēšanu un šīs institūcijas tiesības un pienākumus un licences studiju programmas īstenošanai paraugu.

Noteikumu projekts paredz, ka lēmumu par studiju programmu licencēšanu, atteikumu licencēt studiju programmu un studiju programmas licencēšanas anulēšanu pieņem, tāpat kā līdz šim, Studiju programmu licencēšanas komisija.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka Augstskolu likumā noteikts jauns regulējums, ja augstskola vai koledža iesniedz licencēšanai studiju programmu jaunā augstskolas vai koledžas studiju virzienā. Līdz ar to noteikumu projektā ir noteikta arī procedūra, ja studiju programmas licencēšanai iesniedz studiju programmu, kura atbilst jaunam studiju virzienam augstskolā vai koledžā.

Noteikumu projekts paredz, ka ekspertu veiktā studiju programmas izvērtēšana un atzinuma sniegšana par minēto studiju programmu tiek segta no augstskolas vai koledžas līdzekļiem. Līdz šim studiju programmas izvērtēšanā netika piesaistīts atbilstošās nozares eksperts, līdz ar to nebija arī maksas. Savukārt Studiju licencēšanas komisijas, kura pieņem lēmumu par studiju programmas licencēšanu, locekļu darbs, tāpat kā līdz šim, netiek apmaksāts.

Izglītības un zinātnes ministrs būs tas, kurš apstiprina komisijas personālsastāvu un ieceļ tās priekšsēdētāju, vietnieku un sekretāru, kā arī apstiprina komisijas reglamentu.

Lai saņemtu licenci, augstskola vai koledža iesniedz iesniegumu institūcijai, kura saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par augstskolu, koledžu un studiju virzienu akreditāciju organizē augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu. Pilnvarotā institūcija organizē studiju programmu licencēšanu.

Šo noteikumu prasības attiecībā uz studiju programmu licencēšanu piemēros ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu. Studiju programmu licencēšanā, ja iesniegums ir iesniegts līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, piemēro MK 2005.gadā izdotos noteikumus «Augstākās izglītības programmu licencēšanas kārtība».

Savukārt, kamēr Izglītības un zinātnes ministrija nav noslēgusi deleģēšanas līgumu ar pilnvaroto institūciju, augstskola un koledža iesniedz iesniegumu ministrijai.

Noteikumu projekts attieksies uz augstskolām un koledžām, to īstenotajām studiju programmām, proti, uz Izglītības iestāžu reģistrā šobrīd reģistrētām 33 augstskolām, 24 koledžām un trijām ārvalstu augstskolu filiālēm. Tāpat noteikumu projekts attieksies uz visām jaundibināmajām augstskolām un koledžām, kuras vēl nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu