Rīgā reorganizēs trīs skolas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Rīgas Domes izglītības iestāžu optimizācijas komisija šodien atbalstīja trīs skolu reorganizāciju, pievienojot tās citām skolām, informēja Rīgas pašvaldība.

Plānots, ka tiks reorganizēta Rīgas Mežaparka vidusskola, Iļģuciema sākumskola un Rīgas Imantas sākumskola.

Rīgas Mežaparka vidusskolu plānots pievienot Rīgas 18. vakara vidusskolai. Rīgas Mežaparka vidusskolā mācās 110 skolēni, bet Rīgas 18. vakara vidusskolā ir 1038 audzēkņi. Abas skolas īsteno vienādas izglītības programmas — vispārējās vidējās izglītības vakara programmu un pedagoģiskās korekcijas pamatizglītības programmu.

Tāpat daļa pedagogu patlaban strādā abās skolās. Pašvaldības izdevumi skolas uzturēšanai uz vienu skolēnu Mežaparka vidusskolā ir 1046 lati, Rīgas 18. vakara vidusskolā — 141 lats. Uz Mežaparka vidusskolas ēku vēlāk varētu pārcelt Rīgas 5. speciālo internātpamatskolu, un tādējādi tiktu atbrīvotas divas pirmsskolas ēkas, kurās tagad darbojas šī skola.

Tiek plānota arī Iļģuciema sākumskolas reorganizācija, pievienojot to Rīgas 54. vidusskolai. Iļģuciema sākumskolā mācās 101 skolēns, Rīgas 54. vidusskolā — 405 skolēni. Tā būtu skolas atkalapvienošanās, jo savulaik Iļģuciema sākumskola tika izveidota, Rīgas 54. vidusskolas sākumskolas klases pārceļot uz blakus esošo pirmsskolas ēku.

Pēc reorganizācijas darbu Rīgas 54. vidusskolā varētu turpināt lielākā daļa pedagogu. Pašvaldībai viens skolēns Iļģuciema sākumskolā izmaksā gandrīz 863 latus, bet Rīgas 54. vidusskolā 364 latus.

Līdzīgā veidā tiek plānots reorganizēt Rīgas Imantas sākumskolu, pievienojot to Rīgas Ostvalda vidusskolai. Rīgas Imantas sākumskola ar 112 bērniem arī ir izvietota pirmsskolas ēkā un uz Rīgas Ostvalda vidusskolu, kur jau mācās 652 skolēni, ir iespējams pārcelt visas Imantas sākumskolas klases kopā ar pedagogiem. Patlaban pašvaldības izdevumi uz vienu skolēnu Rīgas Imantas sākumskolā ir 880 lati, bet Rīgas Ostvalda vidusskolā 319 lati.

Rīgas izglītības iestāžu optimizācijas komisija nolēma, ka Izglītības, jaunatnes un sporta departamentam jāsagatavo Rīgas Domes lēmumprojekti par šo trīs skolu reorganizāciju. Tad jautājumu skatīs Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komiteja, bet galīgo lēmumu pieņems Rīgas Dome.

Rīgas Domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejas priekšsēdētājs Juris Zaķis (LPP/LC) uzskata, ka optimizācijas komisijas atbalstītie priekšlikumi ir vērsti uz to, lai nodrošinātu kvalitatīvu un ērti pieejamu izglītību un saglabātu darba vietas pedagogiem. Vienlaikus tiks risināts jautājums par atbrīvoto ēku izmantošanu. Tā kā iecerēto reorganizāciju dēļ atbrīvosies pirmsskolas izglītībai piemērotas telpas, tad nākotnē tajās varēs iekārtot bērnudārzus.

Kā ziņots, Rīgā ir vairākas skolas, kas nevar nokomplektēt visas klases, līdz ar to pastāv iespēja, ka no septembra klases tiks slēgtas, aģentūru LETA informēja Rīgas Domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā speciāliste Sarmīte Baltmane.

Ar IZM noteikto prasību jaunajā mācību gadā skolas nevarēs atvērt jaunu 10. klasi, ja tajā nebūs 25 audzēkņi. Pamatskolā patlaban klase ir nokomplektēta, ja tajā ir 16 skolēni. IZM līdz mācību gada beigām solījusi noteikt, kāds būs skolēnu maksimālais skaits pamatskolas klasēs.

Rīgā kopā ir 140 vispārējās izglītības mācību iestādes. No tām 60 ir ar krievu mācību valodu, deviņas ar latviešu un krievu mācību valodu, viena poļu skola ar poļu, latviešu un krievu mācību valodu, viena ukraiņu skola ar ukraiņu, latviešu un krievu mācību valodu, viena baltkrievu skola ar baltkrievu, latviešu un krievu mācību valodu, viena igauņu skola ar igauņu un latviešu mācību valodu, viena lietuviešu skola ar lietuviešu un latviešu mācību valodu. Ir arī viena ebreju skola ar ivrita un krievu valodas mācību valodu un viena bilingvāla skola.

Departamenta statistikas dati liecina, ka 2007./2008. mācību gada laikā skolās ar latviešu valodas mācību mācījās 33 994 skolēni, bet mazākumtautību skolās mācījās 35 071 skolēns.

2008./2009. mācību gadā, salīdzinot ar iepriekšējo mācību gadu, skolās ar latviešu valodu skolēnu skaits samazinājies par 1608 skolēniem, bet mazākumtautības skolās — par 1685 skolēniem.

LETA jau ziņoja, ka saistībā ar finanšu modeļa «nauda seko skolēnam» modelēšanas rezultātiem Rīgas pašvaldība apsver iespēju no 1. septembra slēgt vairākas vidusskolas klases, pagājušajā nedēļā, iepazīstinot Rīgas Domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komiteja komitejas deputātus ar finansēšanas modeļa «nauda seko skolēnam» modelēšanas rezultātiem Rīgā, sacīja Izglītības pārvaldes priekšnieks Ivars Balamovskis.

Rīgas pašvaldības pamata un vispārējās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām šajā gadā aprēķinātais nepieciešamais finansējums ir 56 miljoni latu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu