Transporta kompensāciju atcelšana pazeminās studiju kvalitāti

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) nākamā gada budžetā plāno ietaupīt 1,6 miljonus latu, atceļot transporta kompensācijas studentiem un profesionālo skolu audzēkņiem. Tas būtiski pasliktinās studentu sociālo stāvokli, jo budžeta studentu minimālā stipendija ir niecīga — tikai Ls 7,50.

Lielākā daļa aptaujāto studentu, kuri saņem transporta kompensācijas, atzina, kā tās veido būtisku daļu no viņu ienākumiem un ka kompensāciju nesaņemšanas gadījumā viņiem būs liegta iespēja studiju laikā aizbraukt uz mājām vai arī viņi būs spiesti strādāt, tādējādi kavējot lekcijas un pazeminot studiju kvalitāti. Arī studenti, kas nesaņem transporta kompensācijas, kritiski vērtē IZM izvēlēto risinājumu.

Kā uzsver LU Administratīvais direktors Jānis Stonis, LU vadība negatīvi vērtē ideju par transporta kompensāciju nemaksāšanu, un viņaprāt studentiem, kamēr tie studē, transporta atvieglojumi ir jāsaņem. Cik bieži un kādā kārtībā — tas, kā atzīmē J. Stonis, jau ir cits jautājums. Tā kā LU no valdības oficiālu dokumentu par transporta kompensāciju nemaksāšanu nav saņēmusi, LU vadība pagaidām neplāno sniegt oficiālu paziņojumu par šo lēmumu.

Transporta kompensācijas tika ieviestas 90. gadu sākumā palētinātu studentu biļešu vietā, jo valdības dotācijas pārvadātājiem vairs nesedza to izmaksas. Kompensācijas tiek izmaksātas budžeta studentiem, kas nedzīvo Rīgā, un tās sedz ceļa izdevumus 2 braucieniem mēnesī uz mājām un atpakaļ.

Ilze Goba ir LU studentu padomes locekle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu