Pedagogi gatavi protestēt pat eksāmenu laikā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Daudzi Latvijas pedagogu organizāciju pārstāvji reģionos nevēlas samierināties ar plānoto algas samazinājumu par 20%, daļa skolotāju gatavi protesta akcijām pat centralizēto valsts eksāmenu laikā.

«Liela daļa pedagogu vēlas uz problēmām norādīt efektīvi un protestēt eksāmenu laikā, daļa — jau ātrāk, pirms budžeta grozījumu pieņemšanas,» aģentūrai BNS pavēstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Astrīda Harbaceviča, piebilstot gan, ka nemaz neesot īstas skaidrības, kad tieši budžeta grozījumi tiks veikti.

Viņa pastāstīja, ka pašlaik uz LIZDA aicinājumu paust savu viedokli par līdzekļu izlietojuma optimizācijas iespējām atsaukušies 300–400 biedru. Tikai neliela daļa ir ar mieru debatēt par iespējām strādāt arī par 20% samazinātu atalgojumu. Tikmēr vairākums pedagogu pauduši, ka varētu būt runa par atalgojuma samazināšanu mazākā apmērā, atceļot kādas piemaksas pie algas pamatlikmes, taču ne algas kopēju samazināšanu par piektdaļu.

Tāpat daudzi norādījuši, ka algas, kuru likme ir zemāka par divām minimālajām mēnešalgām, samazināt nedrīkst un tās jāsaglabā līdzšinējā apmērā.

Pedagogu aptauja arodorganizācijās visā Latvijā turpināsies līdz marta beigām.

Par šiem jautājumiem un iespējām rast kaut nelielu atsvaru algas samazināšanas jautājumā trešdien plkst. 12 ar arodbiedrību runās arī Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadības pārstāvji — valsts sekretārs Mārtiņš Gruškevičs un Finanšu departamenta direktore Inga Štāle.

Jau vēstīts, ka LIZDA apzinās atalgojuma samazināšanas neizbēgamību, taču uzskata, ka nav pieļaujama vienādas atalgojuma daļas atņemšana valsts sektorā strādājošajiem, kas pelna 3000 latu, un skolotājiem, kuru atalgojums nedaudz pārsniedz 300 latu. Arodbiedrība iepriekš izteica cerību, ka ar tālāku atalgojuma samazinājumu nebūs jāsaskaras profesionālo izglītības iestāžu darbiniekiem, kuriem atalgojums jau ir sarucis par 25%.

Tāpat arodbiedrība iepriekš pauda sarūgtinājumu par atšķirīgu attieksmi pret dažādu profesiju pārstāvjiem algu samazināšanas jautājumā, jo laikā, kad pedagogu algas ir samazinātas par 20%, darba samaksas samazinājums veselības aprūpes sistēmā strādājošajiem ir plānots vien 10% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu