Izsludināta pieteikšanās uz Kristapa Morberga stipendijām

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izsludināta pieteikšanās uz Latvijas Universitātes (LU) lielākā mecenāta Kristapa Morberga stipendijām, kurām šogad atvēlēti 70 000 Latu.

2005./2006. akadēmiskajā mācību gadā stipendijas tiks piešķirtas 48 studentiem, no kurām 12 paredzētas LU pamatstudiju līmeņa programmu otrā un vecāko kursu studentiem (100 latu mēnesī), 12 maģistrantūras studentiem (150 latu), 10 doktorantiem (200 latu), diviem pēcdoktorantiem pētījumu turpināšanai (300 latu), diviem izciliem LU studējošiem sportistiem (150 latu) un divas stipendijas citu augstskolu (Rīgas Tehniskās universitātes un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas) studentiem (150 latu). Šogad uz astoņām stipendijām 100 latu apmērā varēs pretendēt arī LU pamatstudiju līmeņa programmu pirmā kursa studenti par īpašiem sasniegumiem mācību olimpiādēs.

Tiesības pretendēt uz stipendiju ir ikvienam LU pilna laika studentam (izņemot stipendijas pēcdoktorantūras pētījumu veicējiem un citu augstskolu studentiem), kā arī reflektantiem, kas 2005./2006. akadēmiskajā gadā ir pieteikušies studijām. Stipendijas tiek piešķirtas uz vienu akadēmisko mācību gadu (10 mēnešiem) un izmaksātas reizi mēnesī.

Pieteikumi stipendijām jāiesniedz LU Studentu servisā Raiņa bulvārī 19, 109. telpā, līdz šā gada 5. augustam, izņemot LU doktorantus, kuriem pieteikšanās termiņš ir šā gada 31. oktobris. Citu augstskolu studenti pieteikumus iesniedz savā augstskolā tās rektora noteiktajā kārtībā, ievērojot iepriekš minēto pieteikumu iesniegšanas termiņu. Lēmums par stipendiju piešķiršanu tiks paziņots šā gada septembrī. Doktorantu stipendiju ieguvēji tiks paziņoti šā gada decembrī.

Stipendijas izmaksu nosaka Kristapa Morberga testamentā paustā griba un LU Senāta apstiprinātais stipendijas nolikums. Kristaps Morbergs ir lielākais Universitātes mecenāts, kas dzimis 1844. gada 20. septembrī Bukaišu pagastā. Viņam piederēja seši nami Rīgā un vasarnīca Jūrmalā, kā arī citi īpašumi. Par savu ģenerālmantinieci K. Morbergs izvēlēja LU, kam novēlēja gandrīz visus savus īpašumus. LU novēlējumu izmanto talantīgu un trūcīgu studentu stipendijām, kā arī LU bibliotēkai.

Bez K. Morberga stipendijas Universitātē ir vēl daudz citu mecenātu un stipendiju. Vairākums stipendiju atalgo studentu centību un pētniecību, taču, piemēram, Edgara Andersona stipendija domāta invalīdiem un bāreņiem, bet Elvīras Palavas stipendija — latviskuma kopējiem. Pērn Universitāte saņēma mūžībā aizgājušā astronoma profesora Kārļa Kaufmaņa novēlējumu 100 000 ASV dolāru apmērā, kas saskaņā ar viņa gribu paredzēta daudzsološiem LU studentiem, kuri specializējas astronomijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu