LU Zelta mecenātam Žanim Lapuķim - 100

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šodien, 28. martā, Latvijas Universitātes (LU)  Zelta mecenātam Žanim Lapuķim (1913- 2008) aprit 100 gadu jubileja. Par godu mecenāta jubilejai LU Teoloģijas fakultātes mācībspēki un studenti, Žaņa Lapuķa stipendiāti, 10. aprīlī LU Mazajā aulā, plkst. 16:00 noturēs piemiņas dievkalpojumu, kuru būs iespējams skatīties arī tiešraidē LU portālā www.lu.lv/tiesraide.

Žanis Lapuķis Latvijas Universitātei novēlēja 500 000 Kanādas dolāru (250 000 latu) LU Teoloģijas fakultātes atbalstam, izmaksājot studentiem stipendijas. Saskaņā ar mecenāta gribu stipendijas piešķir apdāvinātiem LU Teoloģijas fakultātes studentiem, kuri pēc studiju beigšanas kalpotu par mācītājiem Latvijas evaņģēliski luteriskās draudzēs vai strādātu par reliģijas (ticības) mācības skolotājiem skolās Latvijā.

Pirmo reizi stipendija piešķirta 2011./2012. ak. gadā, šobrīd piešķirtas jau 19 stipendijas.

Žanis Lapuķis dzimis 1913. gada 28. martā Skrundā namsaimnieka Jura Žaņa un mājsaimnieces Šarlotes Minnas Lapuķu ģimenē. Kristīts Skrundas luterāņu draudzē. Ž.Lapuķis 1928. gadā pabeidzis Nīkrāces pamatskolu un 1934.gadā turpinājis izglītoties un iestājies Aizputes apriņķa Cīravas mežsaimniecības skolā, ko pēc diviem gadiem sekmīgi absolvējis. Tai pat gadā viņu iesauca karadienestā. 1936. gada 1. maijā viņš sāka dienestu Latvijas Neatkarības rotā, bet pēc trim nedēļām viņu komandēja Instruktoru rotai kursu iziešanai. Kursus viņš pabeidzis ar augstāko novērtējumu un saņēma paaugstinājumu dienesta pakāpē – no dižkareivja kļuva par kaprāli. 1937.gada 31.maijā viņš sācis pildīt virsmežsarga vietas izpildītāja pienākumus II Ventspils mežniecībā. Savukārt, 1938. gada 12. maijā saņēmis paaugstinājumu un kļuvis par virsmežsargu. Žanis Lapuķis tika uzskatīts par īpaši vērtīgu darbinieku, ko pierāda fakts, ka 1944. gada 23. martā viņam izsniedza UK karti (unabkoemmlichkeit no vācu val. – neaizstājamības apliecinājumu), kas atbrīvoja no iesaukšanas kara dienestā un piešķīra neaizvietojama darbinieka statusu. Pildot pienākumus, vairākas reizes viņš saņēmis algas pielikumu par labu darbu.

Jau kara laikā izpaudās Žaņa Lapuķa filantropijas iedīgļi – viņš piedalījies Tautas palīdzības rīkotajā ziedojumu vākšanā kā brīvprātīgais 1943. gada 24. oktobrī.

Prom no Latvijas viņš devās 1944. gada 12. oktobrī. Žanis Lapuķis piedalījies Hamiltonas Kristus draudzes dibināšanā un bija tās darbinieks un arī padomes loceklis. 30 gadus viņš bija korists un Kristus draudzes kora priekšnieks. Tāpat viņš bija kaislīgs makšķernieks un mednieks. Maizes darbs nebija viegls – kā lielai daļai iebraucēju bija jāstrādā fizisks darbs, Ž.Lapuķis strādāja ķieģeļu rūpniecībā.

Ž.Lapuķim rūpējusi jauno teologu izglītība Latvijā, viņš tiem bija sniedzis atbalstu jau savas dzīves laikā un, atstādams novēlējumu, vēlējies, lai tas notiktu arī pēc viņa nāves, lai dzimtenē netrūktu garīdznieku.

Mecenāts Žanis Lapuķis mūžībā aizgājis 2008. gada 9.maijā latviešu aprūpes mājā «Kristus dārzs» pie Toronto, Kanādā.

Latvijas Universitātes Fonds un LU Teoloģijas fakultāte pateicas mecenātam Žanim Lapuķim par novēlējumu un Hamiltonas Kristus draudzei par draudzīgo saišu uzturēšanu un rūpēm par izglītību Latvijā!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu