Skolas būs jāslēdz arī Rīgā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Ja skolu un skolotāju skaits galvaspilsētā netiks samazināts, ar finansējumu, kuru valsts piešķīrusi Rīgas skolām, pedagogiem solīto 250 latu vietā varēs samaksāt tikai 180 latu par slodzi, raksta «Neatkarīgā Rīta Avīze».

Par skolu slēgšanu esot sašutis Rīgas mērs Nils Ušakovs, uzskatot to par nozīdzīgu rīcību. Problēmas arī ar to, ka skolotāji ir atvaļinājumā un «Darba likums paredz, ka par atlaišanu darbinieks jābrīdina vismaz mēnesi iepriekš un to nedrīkst darīt atvaļinājuma laikā,» raksta «NRA».

Rīgai tāpat kā citām pilsētām IZM mērķdotācijas pedagogu algām no 1. septembra samazinās par 60%, vienlaikus katras pilsētas kopējais budžets ir jāsamazina par 10%.

«Neatkarīgā Rīta Avīze» analizē radušos situāciju: «IZM apkopotā informācija liecina, ka, salīdzinot ar septiņām lielākajām republikas pilsētām, Rīgā izglītības izmaksu efektivitātes koeficients ir viszemākais un galvaspilsētā ir vismaz 30 skolu, kurās bērnu skaits ir vairāk nekā uz pusi mazāks, nekā paredzēts, tāpēc tām ir dārgi uzturēšanas izdevumi. RD speciālisti atzīst, ka visas skolas saglābt neizdosies, taču par tik daudzu izglītības iestāžu slēgšanu nevar būt ne runas. Jau šā gada martā pieņemts lēmums no 1. septembra slēgt trīs mācību iestādes – Rīgas Mežaparka vidusskolu, Iļģuciema sākumskolu un Rīgas Imantas sākumskolu. Visās šajās skolās mācības notika krievu valodā, taču šāda sakritība bijusi likumsakarīga – 2001. gadā Rīgā bija ap 100 000 skolēnu, bet šogad palikuši mazāk nekā 71 000. Pēdējos gados arvien vairāk jauniešu no mazākumtautību skolām vidusskolā izvēlas mācības valsts valodā, tāpēc šo skolu soli tukšojušies straujāk.»

Rīgā situācija ar skolu slēgšanu nevar izraisīt tik dramatiskas sekas, kā laukos, jo viena skola no otras bieži atrodas piecu minūšu attālumā viena no otras. Skolēni vienmēr var atrast citu skolu, bez izglītības nepaliks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu