Ko dāvināt skolotājam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mācību noslēgums 9.

un 12. klašu audzēkņiem nāk ne vien ar visādiem piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem eksāmenos, bet arī ar dažādām raizēm un ķibelēm, kas saistītas ar izlaidumiem. Viens no jautājumiem, kas parasti nodarbina absolventus un vecākus: ko dāvināt skolai un skolotājiem.

It kā gribētos uzdāvināt kaut ko oriģinālu, atmiņā paliekošu, vērtīgu, bet pārāk lielas naudas summas tērēt lielākā daļa vecāku parasti nav ar mieru. Varbūt vispār var iztikt bez dāvanām, it īpaši tad, ja svinīgs izlaiduma pasākums netiek organizēts, ierosina kāds no RB aptaujātajiem vecākiem.

Tradicionālāko dāvanu saraksta pirmajā vietā ir ziedi un grāmatas, fotoalbumi, kā arī mākslas priekšmeti, ko skolēni mēdz dāvināt saviem skolotājiem, taču pēdējā laikā daudzi audzēkņi, skolu beidzot, izvēlas iepriecināt klases audzinātājus arī ar dāvanu kartēm. Mācību iestādei par piemiņu tāpat tiek atstātas grāmatas, sienas pulksteņi un citas noderīgas lietas. Ierosmei — dažu vecāku pārdomas šai sakarā.

«Tagad jau visu var nopirkt, un vecākiem ir iespējas iegādāties visdažādākās dāvanas skolai un skolotājiem, bet 70. gados, kad es beidzu skolu, daudzas lietas bija deficīts,» stāsta Iveta.

«Parasti skolotājiem tika dāvinātas grāmatas. Mūsu klase vēlējās būt oriģinālāka, tāpēc izlēmām dāvināt savai klases audzinātājai zelta gredzenu, kas tolaik skaitījās liels deficīts. Skolotāja par dāvanu bija ļoti priecīga un teica, ka turpmāk atmiņu par savu klasi katru dienu valkāšot uz pirksta. Uzskatu, ka labi skolotāji, it īpaši klases audzinātāji, kuri ar bērniem bijuši kopā vairākus gadus, ir pelnījuši īpašas dāvanas.»

«Mūsu direktore vecākiem pateica skaidri un gaiši, kas būtu vajadzīgs — šogad derētu grāmatas skolas bibliotēkai, bet dāvanas skolotājiem esot pašu vecāku ziņā. Taču daudzi vecāki nebija ar mieru tērēt naudu skolas dāvanai. Pietikšot tikai ar ziediem skolotājiem. Ja naudu skolas dāvanai nesavāksim, vai tad apliecības bērni nesaņems?» jautā Aiga, kuras meita šogad beidz 9. klasi.

«Uzskatu, ka visas tās ņemšanās ap skolu izlaidumiem ir galīgi garām. Tas attiecas gan uz svinīgajiem pasākumiem, gan uz mielastiem un ballēm, gan uz dāvanām skolai un skolotājiem,» kategoriski savu viedokli pauž Jānis, kura dēls (arī Jānis) drīz absolvēs 12. klasi. «Mūsu skolā, par laimi, tika izlemts nekādu balli nerīkot, un līdz ar to dāvanu jautājums atkrīt pats no sevis. Mans dēls teica, ka, atestātu saņemot, aiznesīšot klases audzinātājai vienu skaistu rozi, un viss, jo ar bijušo audzēkņu sadāvinātām māla vāzēm, podiem, svečturiem un tautiskām linu sedziņām skolotājai mājās jau esot pilni skapji un plaukti.»

«Ja uzskatām skolotājus par labiem cilvēkiem un labiem speciālistiem, kuri skolas laikā mūsu bērniem bijuši gandrīz vai vecāku vietā un daudz ko labu iemācījuši, tad uz atvadām tomēr derētu skolotājus kaut kā iepriecināt,» savās pārdomās dalās kāda cita māmiņa, kuras meita skolu beidza pērn, bet dēls šogad mācās 8. klasē.

«Savus radus, draugus un paziņas taču arī mēdzam atcerēties ar mīļām dāvanām. Vai tad skolotājs nav cilvēks? Skaidrs, ka, piemēram, apakšveļu vai naktstērpu klases audzinātājai dāvināt būtu neērti, taču dāvanu karti uz kādu modes veikalu vai salonu — kāpēc gan ne? Ja pedagogam ir kāds vaļasprieks, piemēram, ceļošana, tad var dāvināt ceļojumu vai kādas tūrisma firmas dāvanu kārti.»

12. klases skolnieces Evitas māmiņa Ieva savukārt domā, ka klases audzinātājiem vajadzētu dāvināt kaut ko naudas izteiksmē vērtīgu vai arī naudu aploksnē. Klases audzinātāja teikusi, ka skolai gan dāvana derētu — visas paralēlklases varētu samesties kopā un nopirkt, piemēram, kādu kafijas servīzi pedagogu kolektīvam un skolas viesiem. «Domāju, ka tā nu gan ir lēta un stulba dāvana. Šodien taču mēs varam atļauties dārgākas un vērtīgākas lietas, bet pārējie vecāki pieķērās šai domai un nebija atrunājami. Ka tik lētāk tiktu cauri!»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu