Rīkojums par vēstures mācīšanu ir, pretestība jāpārvar

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Vakar izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes parakstītais rīkojums par atsevišķa priekšmeta «Latvijas vēsture» mācīšanu skolās paredz to sākt ar šā gada septembri, taču pagaidām ne visās skolās, jo vispirms eksperimentāli jāpārbauda jaunais priekšmeta standarts.

Bet standarta izstrāde vēl nav pabeigta. Tā izveide ir Izglītības satura un eksaminācijas centra kompetencē. Taču vakar pēcpusdienā ISEC vadītāja Māra Krastiņa atbildes uz manu jautājumu, ko ISEC darīs, lai pildītu ministres rīkojumu, vairāk atgādināja populāro bērnu spēli «nesaki ne balts, ne melns, ne jā, ne nē», nevis enerģiskai rīcībai noskaņotas ISEC amatpersonas nostāju. Tā kā iepriekš bija paredzēts, ka maija vidus ir pēdējais brīdis, kad jaunā priekšmeta standartam jābūt pieņemtam, vaicāju M. Krastiņam: «Vai līdz 15. maijam jūs varat nodrošināt mācību priekšmeta «Latvijas vēsture» standarta pieņemšanu?»

«Ja godīgi, es šobrīd nezinu, vai tas man ir uzdots,» atbildēja ISEC vadītājs, pamatojot, ka līdz viņam ministres rīkojums vēl nav nonācis. «Tad jāskatās un jāizvērtē. Mēs šobrīd runājam par lietām situācijā, kad jūs kaut ko zināt, bet es nezinu neko par konkrēto rīkojumu.»

Rīkojumā ministre ir uzdevusi M. Krastiņam līdz 20. februārim izstrādāt rīcības plānu, kas darāms, lai līdz 15. maijam taptu priekšmeta «Latvijas vēsture» standarta projekts. Līdz 1. jūlijam jāizveido priekšmeta paraugprogrammas projekts.

Tātad ar 1. septembri Latvijas vēsturi kā atsevišķu priekšmetu mācīs tikai tās skolas, kas piekritīs izmēģināt jauno programmu. Pagaidām nav paredzēts mainīt stundu skaitu. Tas nozīmē, ka pamatskolas 6., 7., 8. un 9. klasē Latvijas un pasaules vēsturei kopā atvēlētas divas stundas nedēļā.

Līdz šim pret Latvijas vēstures kā atsevišķa priekšmeta mācīšanu kategoriski iebilda Vēstures skolotāju biedrība, kas apvieno 300 pedagogus. Tās jaunajai valdes priekšsēdētājai Dzintrai Liepiņai vaicāju, ko biedrība darīs, lai pildītu ministres pavēli. Dz. Liepiņa norādīja, ka vēstures skolotāji ir secinājuši, ka Latvijas vēsturei kopējā vēstures kursā pamatskolā atvēlama lielāka vieta un gandrīz pusei stundu jābūt veltītai Latvijas vēstures tematikai. Biedrība ir izstrādājusi savu vēstures mācīšanas paraugprogrammu, kurā gan Latvijas vēsture ir integrēta pasaules vēsturē… Jura Celmiņa darba grupas izveidoto Latvijas vēstures priekšmeta standarta projektu biedrība noraida un savā valdes sēdē lems, ko darīt tālāk.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu