Eksāmenos izgāžas pats eksaminācijas centrs

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Mūžu dzīvo — mūžu mācies,» varētu ieteikt Izglītības satura un eksaminācijas centram (ISEC).

Pirmdien visā Latvijā kārtojot krievu valodas eksāmenu, skolēnus pārņēma panika, jo tika sajaukti vietām divi uzdevumi klausīšanās daļā.

Visos valodas eksāmenos ir iekļauta klausīšanās daļa, kurā parasti ir trīs uzdevumi. Skolēniem, klausoties kaseti, šie uzdevumi ir jāizpilda, ierakstot pareizo vārdu izlaistajā vietā vai apvelkot pareizo variantu. Šo kaseti eksāmena laikā nedrīkst apstādināt. Sākoties katram uzdevumam, tiek dota vidēji pusotra minūte, lai skolēns iepazīstas ar uzdevuma saturu. Kad kasete sākusi skanēt, skolēni bija neizpratnē — skanēja kaut kas cits. Attapīgākie skolēni saprata, ka skan trešais uzdevums. Bet citi bija satraukušies un izmisuši.

Tukuma Raiņa ģimnāzijas 12. klases skolnieks Mārtiņš Strahs pastāstīja, ka pats šajos uzdevumos neko nav atzīmējis, līdz ar to droši vien zaudējis lielu punktu skaitu. Skolēns ISEC pārstāvjiem iesaka strādāt kārtīgāk, jo no paša pieredzes zina teikt, ka lielas problēmas bijušas arī ķīmijas eksāmenā, kad uz daudzām lapām nebija nokopējušies uzdevumi.

Valkas ģimnāzijā valdījusi līdzīga atmosfēra, bijis liels apjukums ne vien jauniešu, bet arī skolotāju vidū. Neviens nezināja, kā rīkoties. Arī rakstu daļa, kur nekas sajaukts nebija, bijusi sarežģīta un skolēni nav sapratuši uzdevumu. Starpbrīdi starp abām daļām skolēni pavadīja bēdīgā noskaņā un baiļojās, kas notiks ar vērtējumu un vai tas nebūs gaužām zems.

Skolotāji sašutuši

Skaidrīte Motmillere, Talsu 2. vidusskolas skolotāja, kas bija eksāmena vadītāja šajā krievu valodas eksāmenā, sašutusi un saka īsi: «Tā ir tīra bezatbildība bez attaisnojoša iemesla.«

Viņa bija ļoti izbrīnīta par eksāmenā notikušo un tobrīd domājusi, ka pati no krievu valodas vairs neko nesaprot. Kad kļūdainais teksts skanējis pirmo reizi, kāda meitene attapusies, ka tas ir pavisam cits, proti, trešais uzdevums. Skaidrīte Motmillere ir ļoti neapmierināta ne vien ar mudžekli eksāmena laikā, bet arī ar ieraksta kvalitāti, kas skanējis te vienā, te citā skaļumā. Skaidrs, ka šāda skaņa traucējusi skolēniem izprast teikto un strādāt. Skolā kopumā valda nesapratne par ISEC klusēšanu — neviens skolu nav informējis, kas notiks ar šo eksāmenu vērtējumu.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) preses sekretāra vietnieks Guntis Vasiļevskis pagaidām no jebkādiem komentāriem atturas, jo šo lietu vēl izskatot ministrijas pakļautībā esošā organizācija ISEC.

Skolēnus tur spriedzē

Sazinājos ar ISEC vadītāja vietnieci administratīvajos jautājumos Anitru Irbi, kura paskaidroja, ka šie divi uzdevumi skolēnu darbos netiks vērtēti. Tātad neesot jāsatraucas, ka kāds pārpratuma dēļ saņems zemāku atzīmi. ISEC pārstāve izteica cerību, ka nākotnē šādi gadījumi neatkārtosies un, cik varēja noprast no viņas teiktā, kāds tiks saukts pie atbildības. Viņa informē, ka ISEC kļūdu kasetēs konstatējuši neilgi pirms eksāmena, kad novērst negadījumu vairs nevarēja pagūt.

Skolēni šajā situācijā gan spriež tā — ISEC pieprasa no skolēniem perfektas atbildes, taču paši pieļauj kļūdas, lai arī eksāmenu materiālus gatavo vesela mācību gada garumā.

Jāpiebilst, ka raksta tapšanas brīdī skolēni nebija informēti par ISEC lēmumu šos divus uzdevumus neieskaitīt un joprojām bija ne pa jokam uztraukti. Nav skaidrs, kāpēc šī iestāde nav nomierinājusi skolēnus. «Izskatās, ka tas tiek darīts, lai slēptu ISEC neizdarību,» spriež vidusskolēni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu