Meklē pārkāpumus Banku augstskolas rektores darbībā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Banku augstskolas rektora pienākumu izpildītāja Tatjana Volkova 20.

maijā uz pārbaudes laiku atstādināta no amata. Rektora vietu nolūkojuši citi kandidāti, uzskata pati T. Volkova. Viņas darbību pārbauda Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

KNAB vēstuli ar informāciju par T. Volkovas nelikumībām saņēmis jau šī gada janvārī no kāda publiski neatklāta autora, taču visu šo laiku — gandrīz četrus mēnešus, reālu interesi KNAB par šo lietu neizrādīja.

«Es brīnos, kā man vispār tik ilgi izdevās šajā amatā nostrādāt. Tāda sajūta, ka KNAB pieturēja šo iesniegumu un meklēja manā darbībā vēl papildus pārkāpumus jau esošajiem pārmetumiem,» saka T. Volkova. Viņa atklāj, ka šobrīd vislielākos pārmetumus viņai izteikusi Izglītības valsts inspekcija, norādot uz pārkāpumiem Darba likumā.

Profesore atzīst, ka vienlaikus Banku augstskolā pildījusi gan rektores, gan pusslodzi prorektores pienākumus. «Valsts darba inspekcijas atzinumā teikts, ka es drīkstu šos abus amatus apvienot, taču kāds to izmanto par ieganstu, lai meklētu pārkāpumus manā darbībā,» stāsta T. Volkova. Rektores un prorektores amata apvienošana var būt problēma, kad augstskolas vadītājas prombūtnes laikā tai nav aizvietotāja, taču šo jautājumu varot risināt, ieceļot citu pienākumu izpildītāju no akadēmiskā personāla vidus.

Vaicāta, vai T. Voklova ir informēta par saviem nelabvēļiem, kuri snieguši par viņu ziņas KNAB un Izglītības valsts inspekcijā, profesore atbild apstiprinoši, taču konkrētus uzvārdus neatklāj. «Es neesmu nevienā partijā, un man nav politiskas aizmugures, es pat vēlos, lai KNAB veic šo pārbaudi un saprot, ka nekādu pārkāpumu no manas puses nav.»

Izglītības valsts inspekcijas darbinieki 23. maijā tikās ar Banku augstskolas akadēmiskā personāla un studentu pārstāvjiem. Uz sanāksmi gan pati T. Volkova netika aicināta, toties tajā piedalījusies augstskolas satversmes sapulces priekšsēdētāja Margarita Dunska, kuras pienākums ir tikai vadīt satversmes sapulci tās laikā.

Neoficiāli augstskolas kuluāros tiek minēts, ka tieši M. Dunska varētu pretendēt uz rektores amatu. M. Dunsku pēc iepriekšējās augstskolas rektores, pašreizējās Rīgas domnieces Baibas Brigmanes atlūguma pērnā gada 31. maijā šim amatam virzīja tieši tagadēja domes deputāte, taču Ministru kabinets apstiprināja T. Volkovu. M. Dunska «Neatkarīgajai» nenoliedza, ka varētu kandidēt uz rektores amatu, taču šī brīža kaislības ap T. Volkovas atstādināšanu nekomentēja, jo nevēlas ietekmēt izmeklēšanu.

Arī B. Brigmane ir izvairīga. «Neatkarīgajai» viņa apgalvo, ka šobrīd nav informēta par notiekošo Banku augstskolā, tomēr pauž uzskatu, ka T. Volkovas atrašanās rektores amatā ir apšaubāma, jo šogad krietni pieaugusi mācību maksa un arī rektores un prorektores amatu apvienošana met šaubu ēnu. «Kad es strādāju par rektori, manos spēkos nebija apvienot rektora un prorektora amatu, par T. Volkovas kundzes spējām es neko nezinu,» paskaidro domniece.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu