Centralizētajos eksāmenos eksaktos priekšmetus izvēlas mazāk

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai pabeigtu vidusskolu, jauniešiem jānokārto vismaz pieci centralizētie eksāmeni.

Obligāti ir eksāmeni latviešu valodā un literatūrā, kā arī kādā no četrām svešvalodām — angļu, vācu, krievu vai franču. Vēl vienu eksāmenu par obligātu nosaka skola. Atlikušos divus skolēns var izvēlēties individuāli.

Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas jaunieši pēc centralizētā eksāmena latviešu valodā un literatūrā neslēpa, ka tas nav bijis vienkāršs, taču daudz nopietnāka problēma bijusi nepārdomāti sadalītais laiks starp trīs eksāmenu daļām. Vistrakāk gājis trešajā daļā, kur kādam dzejas, prozas vai dramaturģijas darbam bija jāraksta analīze — 90 minūtes izrādījušās nepietiekami, savukārt otrajā daļā, kur bija jālabo teksts un jāuzraksta spriedums par kādu tēmu, pat pusstunda no iedalītā laika palikusi pāri.

12. klases audzēknis Andris Rimša uzsver, ka latviešu valoda nav tā, ko mācīties pēdējā brīdī: «Iespējams, ka tāpēc arī uztraukums ir mazāks — tā taču ir mana dzimtā valoda.»

Jēkabs Donis šo eksāmenu nosauc par vissarežģītāko: «Te nav tā, ka tu zini — iemācies šo un vari būt pārliecināts par rezultātu. Taču es ceru, ka viss būs kārtībā. Vakar lija lietus, un man tā šķiet laba zīme — viss nevajadzīgais ir aizskalots.»

Vidusskolēni gan neesot īpaši māņticīgi, tikai retais pirms eksāmeniem ievēro kādu īpašu principu. Jeļenas Horoševas galvenais princips bijis, lai diena sāktos, kā ierasts, tāpēc arī viņa pēdējā brīdī drudžaini vairs neķērās pie grāmatām. «Zinu, ka man eksāmens nebūs viegls, jo līdz 10. klasei mācījos krievu skolā. Tagad gan manas zināšanas ir būtiski uzlabojušās — pārlasot 10. klases sacerējumus, saprotu, ka tie bija bērnudārza līmenī. Te paldies jāsaka skolotājai.»

Viens eksāmens nu aiz muguras, bet negulētu nakšu noteikti vēl netrūkšot. Piemēram, Juris Salkazanovs atzīst, ka visvairāk baidās no fizikas eksāmena. Skolā to kārtos tikai četri cilvēki. «Manuprāt, inženierzinātnēm ir liela perspektīva, tāpēc es arī šo priekšmetu izvēlējos, lai gan skolā to nepasniedza augstā līmenī — biju spiests papildus iet kursos.»

Šogad valstī centralizētos eksāmenus kārtos apmēram 50 000 skolēnu.

Apmēram 1700 vērtētājiem, kas ir atbilstošo priekšmetu pedagogi, līdz 18. jūlijam, kad Izglītības un satura eksaminācijas centrs plāno paziņot centralizēto eksāmenu rezultātus, būs jāizlabo apmēram 120 000 eksāmena darbu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu