Eksāmenu vērtējumu var pārsūdzēt. Bet vai vērts?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa

18.

jūlijā vidusskolēni uzzinās valsts eksāmenu rezultātus. Augstskolās bakalauru darbu vai diplomdarbu rezultātu paziņošanas laiks ir dažāds.

Komisija kļūdās reti.

Gadījumā, ja skolēnu neapmierina vērtējuma rezultāts, vidusskolēnam ir tiesības iesniegt sūdzību par eksāmenu rezultātiem nedēļas laikā pēc sertifikāta un vērtējuma saņemšanas.

Izglītības satura un eksaminācijas centra (ISEC) vadītāja vietniece Anitra Irbe stāsta: «Iesniegtajam apelācijas lūgumam klāt jāpievieno attiecīgā mācību priekšmeta pedagoga motivēts paskaidrojums un izsniegtais sertifikāts. Nedēļas laikā tos izskata ISEC komisija. Apelācijas komisijas lēmums ir galīgs. Prasību iesniegt var skolēns, viņa vecāki vai aizbildņi.» A. Irbe atzīst, ka pērn bijušas 27 sūdzības.

Vienā no šiem gadījumiem komisija mainīja skolēna rezultātu par 3 procentiem uz leju, taču kopējais skolēna eksāmena priekšmeta līmenis nemainījās. Pārējie pārsūdzētie darbi palika bez izmaiņām. Tos labo trīs reizes, tādēļ iespēja, ka komisija ir kļūdījusies, esot minimāla. Skolēni, vecāki un pedagogi var informēt ISEC speciālistus, zvanot pa uzticības tālruni 8960002.

Apstrīdēt var arī students

Abiturientam ir tiesības pārsūdzēt arī augstskolas iestājpārbaudījumu rezultātu. Piemēram, Latvijas Universitātē (LU) uzņemšanas noteikumi paredz, ka topošajam studentam ir tiesības iesniegt motivētu apelāciju par iestājpārbaudījumu rezultātiem divu darba dienu laikā pēc rezultātu izziņošanas. Apelāciju trīs dienu laikā izskatīs apelācijas komisija.

Diplomdarba neaizstāvēšanas gadījumā biznesa augstskolā «Turība» studiju nolikums paredz, ka studentam pēc noslēguma pārbaudījuma piecu darba dienu laikā studiju informācijas centrā jāiesniedz rakstiska sūdzība. Pēc tās saņemšanas katedras vadītājs un students izveido atkārtota pārbaudījuma komisiju trīs cilvēku sastāvā (no katedras vadītāja sastādītā piecu komisijas locekļu saraksta students izsvītro divus, atstājot trīs).

Šā gada sākumā LU studente Elīna Vadone un Līga Grudule pēc neaizstāvēta kursa darba nolēma pārsūdzēt komisijas lēmumu. E. Vadone stāsta: «Kursa darbu rakstījām divatā ar kursa biedreni. Aizstāvēt neizdevās, tādēļ nolēmām pārsūdzēt. Arī nākamās komisijas lēmums bija slikts. Sūdzējāmies, jo uzskatījām, ka komisija bijusi pārāk stingra tieši pret mums. Vērtējums, kā likās, atkarīgs no komisijas sastāva. Tagad saprotam, ka darbs neatbilda LU prasībām.«

Rīgas Stradiņa universitātē neaizstāvēta diplomdarba gadījumā studentam ir tiesības tikai 24 stundu laikā iesniegt darbu un aizstāvēt apelācijas komisijas priekšā. Kā informē dekanātā, līdz šim nav bijis gadījumu, kad tas tiktu darīts. Visbiežāk studenti sapratuši iemeslus, kāpēc darbs zemu novērtēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu