Devītklasnieki nesekmību uzreiz izlabot nevar

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

Šo mācību gadu beidzot, vairāki tūkstoši devītās klases audzēkņu nesekmīgu atzīmju dēļ neiegūs pamatizglītības apliecību, saņemot tikai liecību.

Šis dokuments ir būtisks šķērslis tālākas izglītības iegūšanai, jo tikai 24 izglītības iestādes, ieskaitot arodvidusskolas, uzņem nesekmīgos 9. klases absolventus. Viņi var arī mācīties devītajā klasē atkārtoti.

Izglītības valsts inspekcijā šobrīd ir informācija par 2187 skolēniem, kuri ieguvuši tikai liecību. Par visām skolām ziņas vēl neesot saņemtas.

Pedagogi, skolēni, vecāki ierosina devītklasniekiem ļaut izlabot nesekmīgās atzīmes un pārlikt eksāmenus. Iesaka rīkot vasaras nometnes, kur notiktu kursi atkārtotai mācību vielas apguvei. Pēc to beigšanas audzēknis pārliktu eksāmenu vai izlabotu nesekmīgo atzīmi neveiksmīgajā priekšmetā, līdz ar to saņemot apliecību un iespēju turpināt mācības vidusskolā vai arodvidusskolā.

Pret šāda priekšlikuma ieviešanu praksē iebilst Vispārējās izglītības departamenta direktors Artūrs Skrastiņš, norādot, ka tā būtu lieka naudas tērēšana. «Nevar pāris nedēļās iemācīties pamatskolas mācību vielu kaut vienā priekšmetā. Tie bērni, kuriem ir grūtības mācībās, skolojas pēc speciālas metodikas. Papildu eksāmenu sesija ir paredzēta tikai tiem audzēkņiem, kuri slimības dēļ iekavējuši mācību vielu vai nevar ierasties uz eksāmenu un kuriem ir ārsta zīme. Uz pārējiem nekāda eksāmenu pārlikšana vai nesekmīgu atzīmju labošana vasarā neattiecas.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu