Politiski izrēķinās ar Banku augstskolas rektori

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Par nevēlēšanos atbalstīt valsts subsidētās Banku augstskolas resursu izmantošanu partijas «Jaunais laiks» vajadzībām Izglītības un zinātnes ministrija, kuru patlaban vada šīs partijas pārstāve, mēģina rast ieganstu augstskolas rektora pienākumu pildītājas Tatjanas Volkovas atstādināšanai no amata.

Atstādināšanas iemesls — pavisam cits

Pēc izglītības un zinātnes ministres, «Jaunā laika» valdes locekles Inas Druvietes teiktā, galvenais iemesls, kāpēc no Banku augstskolas rektora pienākumu pildītājas amata tikusi atstādināta studentu vidū autoritāti ieguvusi Tatjana Volkova, esot «augstskolas darbības nepārtrauktības nenodrošināšana».

Turpretim, aptaujājot augstskolas amatpersonas, bijušos un esošos studentus (daudzi no viņiem lūdza viņu uzvārdus neminēt), atklājās, ka patiesais Volkovas atstādināšanas iemesls, visticamāk, ir pavisam cits: rektore iemantojusi partijas «Jaunais laiks» naidu, neļaujot augstskolu izmantot partijas propagandistu aktivitātēm.

Paradīze propagandistiem

No iegūtajām liecībām izriet, ka pirms 8. Saeimas vēlēšanām Banku augstskola, tās dibinātājas un rektores, tagad pazīstamās partijas «Jaunais laiks» politiķes Baibas Brigmanes vadībā izmantota ne tikai kā zinību gūšanas vieta. Banku augstskola priekšvēlēšanu laikā ir bijusi «Jaunā laika» atbalsta un aģitācijas punkts. Partijas atbalstītājos vervēti studenti, dalītas skrejlapas, uz augstskolas datoriem tapināti partijas deklarācijas meti, augstskolas tālruņi izmantoti partijas šūniņu darbības koordinēšanai, augstskolas zāle noderējusi gan Einara Repšes aģitācijas runai, gan studentu gatavošanai vēlēšanu novērotāju rindām, partijas aktīvisti nav smādējuši arī augstskolas autobusu, kopētāju un faksu.

Repšem kļūstot par valdības vadītāju, Brigmanei bija jādodas uz Saeimu, aizvietojot uz valdību aizgājušos «jaunlaiciešus». Savukārt pēc Repšes valdības krišanas par augstskolas rektora pienākumu pildītāju tika norīkota juridiski un pēc pārliecības bezpartijiskā augstskolas prorektore Volkova. Viņai jau iepriekš augstskolā izvērstā politiskā darbība šķitusi dīvaina. Pēc apstiprināšanas amatā Volkova saņēmusi tālruņa zvanus ar lūgumu neliegt izmantot augstskolas resursus partijas vajadzībām.

Tolaik Volkova nav apjautusi, ka līdz ar atteikumu parakstījusi sev spriedumu, kas tiek izpildīts tikai tagad, kad nozares politiskā vadība atkal nonākusi partijas «Jaunais laiks» rokās.

Būtiski ir atgādināt, ka Banku augstskola varētu būt iekārojama ikvienai partijai, jo tā atrodas pilsētas centrā iepretim Latvijas Bankas vecajai ēkai. Turklāt nākamās Saeimas vēlēšanas nav aiz kalniem, un tas nozīmē, ka tālredzīgākās partijas nedrīkst aizmirst, ka drīz būs jāsāk apzināt un mobilizēt resursus kārtējai kampaņai. Paturot Volkovu amatā, «Jaunais laiks» automātiski zaudē iespējas piekļūt Banku augstskolā izmantojamajiem resursiem.

Ministres vīzija

Druviete «Vakara Ziņām» noliedza acīm redzamos centienus atbrīvot no amata augstskolas vadītāju par atteikumu atbalstīt viņas partiju. Ministre kategoriski noliedza, ka Volkovas pagaidu atstādināšana būtu politiska izrēķināšanās: «Volkova netiek mesta ārā. Viņa ir atstādināta uz izmeklēšanas laiku tāpēc, ka Izglītības valsts inspekcija ir konstatējusi būtiskus likumpārkāpumus. Pirmkārt, gada laikā nav noorganizētas rektora vēlēšanas, līdz ar to augstskolai ir tikai rektora vietas pildītājs. Otrkārt, nav nodrošināta augstskolas darbības nepārtrauktība, jo pati Volkova vienlaikus ieņēma gan rektores, gan prorektores amatu, un viņas prombūtnes laikā nebija cilvēka, kas viņu aizstāj. Kā ziņo Izglītības valsts inspekcija, viņa savā vietā ir atstājusi cilvēku, kuram šādu tiesību nebija. Viņai bija jāieceļ vismaz otrs prorektors, kas likumīgi varētu veikt šīs funkcijas.»

Vaicāta, vai ir atbalstāms, ja kāda partija izmanto valsts izglītības iestādes resursus priekšvēlēšanu aģitācijai, Druviete atbildēja: «Protams, tas nav atbalstāms. Mums ir jācīnās pret katru šādu parādību neatkarīgi no tā, uz kuru konkrēto partiju tas attiecas. Tas nav pieļaujams, un attiecīgajām institūcijām ir jānodrošina kontrole.»

Runājot par konkrēto gadījumu Banku augstskolā, Druviete piebilda: «Tas varēja būt noticis pirms gadiem trim. Augstskolas vadībai tolaik vajadzēja vērsties attiecīgajās instancēs. Mums ir nepieciešams iesniegums un pierādījumi, lai KNĀB ar šo lietu var strādāt.Skaidrs, ka tas nav pieļaujams, un ikvienam politiķim ir jābūt pietiekamam godaprātam, lai neizmantotu administratīvos resursus savas politiskās darbības atbalstam.»

Kādēļ nestučīja?

Volkova, vaicāta, kāpēc savulaik nav izrādījusi pilsonisko iniciatīvu un ziņojusi instancēm par «jaunlaiciešu» aktivitātēm augstskolā, skaidroja: «Es pati neesmu nevienā partijā, un mana pārliecība ir — augstskolu nedrīkst izmantot politiskai aģitācijai, lai piesaistītu studentus. Brigmanes laikā sapulces augstskolā netika īpaši reklamētas. Dežuranti tolaik brīnījās, kas tie par cilvēkiem staigā pa augstskolu. Daži kolēģi tika aicināti strādāt pie partijas deklarācijas. Es šos procesus pati neredzēju, taču to visu dzirdēju no studentiem. Varbūt man vajadzēja ziņot, taču es tajā brīdī neaptvēru, ka tas var pārvērsties par augstskolas izmantošanu. Tikai pēc tam apjautu, kad pēc manas iecelšanas amatā man zvanīja un vaicāja, vai augstskolā iespējams rīkot partijas kongresu. Mēs toreiz atļauju nedevām.»

Vaicāta, vai augstskolas finanšu dokumentos ir rodami pierādījumi, ka «Jaunais laiks» būtu samaksājis naudu par telpu lietošanu priekšvēlēšanu aģitācijas vajadzībām, Volkova teica: «Kad pārņēmām augstskolu, revīzija netika veikta.»

Studentu liecības

«Jaunā laika» aģitpasākumus augstskolā atcerējās arī «Vakara Ziņu» aptaujātie studenti.

Edgars Razinskis, Banku augstskolas 4. kursa students, bijušais Studentu padomes priekšsēdētājs, stāstīja: «Man kā studentam nav un nebija pretenziju nedz pret Baibu Brigmani, kas šo augstskolu izveidoja, ne pret patlaban atstādināto Volkovu. Man nepatika politiskā aizmugure, kad atsevišķi jautājumi tika risināti uz politisko ambīciju rēķina. Iespējams, politiskās intrigas uzliesmoja, kad Brigmanes kundze gribēja sev garantēt atpakaļnākšanu augstskolā. Man nepatika līdzekļi, kādā veidā tas tika darīts. Mūsu augstskolā ir diezgan liels «Jaunā laika» atbalstītāju skaits. Manuprāt, augstskolā bija tā saukto novērotāju apmācība — tas laikam notika lielajā zālē, bet to es droši neatceros, jo tajā laikā studēju Austrijā. Dzirdēju, ka tam izmantoti bankas augstskolas līdzekļi. Augstskolā ir noteikts cilvēku skaits, kuri pārzina naudas plūsmu.»

2004. gada absolvents Ģirts Birziņš: «No augstskolas akadēmiskā personāla Volkova, manuprāt, ir spilgtākā, un viņai studentu vidū autoritāte ir daudz lielāka nekā pārējiem. Esmu dzirdējis, ka šobrīd ar Volkovu mēģina izrēķināties Izglītības ministrija un tā ir jau atradusi formālu ieganstu. Atceros, pirms Saeimas vēlēšanām Banku augstskolā notika aģitpasākums. Tajā piedalījās «Jaunais laiks», un arī studenti tika sadzīti zālē. Es pats tur gan nepiedalījos un nezinu, vai šis pasākums notika par augstskolas vai par partijas «Jaunais laiks» līdzekļiem. Protams, partija varēja augstskolu izmantot, lai vāktu jaunus kadrus.»

3. kursa students Imants Krēziņš: «Atceros, Repše arī bija vienu dienu atnācis, bet tā bija tā diena, kad nāca pazīstami cilvēki un kaut ko stāstīja.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu