Margonis Apinis: Naudas skaitīšana svešā (skolotāju) maciņā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»/I.Kundziņa

Laicīgā pasaule ir pilna baudu. Viena no tām — naudas skaitīšana svešā maciņā. Izlasījis Ievas Albertes rakstu 21. jūnija «Karjeras Dienā», nevarēju pārvarēt tieksmi ieskatīties skolotāja kabatā. Vēl jo vairāk tāpēc, ka pēdējā laikā bija lasītas ļoti pretrunīgas ziņas — esot gan nabagi, gan pelnot kā četri deputāti kopā. Lai prieka mirkli paildzinātu, sāku to ar priekšspēli — izlasīju Izglītības likumu, Ministru kabineta (MK) noteikumus Nr. 347 (prasības skolotāju izglītībai un kvalifikācijai), Nr. 746 (darba samaksa), kā arī iegāju Centrālā statistikas biroja un skolotāju arodbiedrības LIZDA mājas lapās. Laikam biju uvertīru pārāk izstiepis, jo beigu galā samulsu. Taču — kam negadās? No visa lasītā sapratu to, ka skolotāja nedēļas darba likme ir 21 stunda klasē un rakstu darbu vērtēšana, sarunas ar vecākiem, piedalīšanās skolas sēdēs, individuālās konsultācijas, dežūras skolas sarīkojumos un, protams, gatavošanās jau minētajām stundām (neviens saprātīgs saimnieks māju neceļ bez pamatiem, tā — uz četriem akmeņiem — stutē tikai pirtiņas). Tāpat arī noskaidroju, ka jaunais skolotājs par šo vienu darba likmi mēnesī «uz rokas» saņem 127 latus, kas ir 1,2 iztikas minimumi (šā gada maijā patēriņa groza vērtība esot bijusi 104,77 lati), savukārt tas, kas strādājis skolā 30 gadus, saņem 1,3 iztikas minimumus. Sāku just cerētās baudas trīsas zūdam. Un tad, sev par nelaimi, ieskatījos, ka skolotājam, kuram bijusi vidējā pedagoģiskā izglītība, tagad noteikti jāiegūst augstskolas diploms. Līdz tam viņa algu par likmi rēķina ar reizinātāju 0,78. Lai pārliecinātos, ka neesmu ko greizi sapratis, zīmēju tabulu: Pedagoģiskā darba stāžs

Neto alga par 1 likmi

Neto alga % no iztikas minimuma

Līdz 5 gadiem

100

96

No 5 līdz 10 gadiem

103

98

Vairāk par 10 gadiem

106

101

Lai gan skroderis neesmu, tomēr septiņas reizes nomērīju, pirms sev teicu: te nu gan ir muļķība — kā var būt tā, ka, strādājot valsts noteikto darba likmi, skolotājs, kurš mācās, lai šo darbu turpinātu, saņem mazāk par iztikas minimumu. Interesanti, ko viņš no patēriņa groza nepērk — ziepes (jo nav slinks kasīties) vai zeķbikses (ar flomāsteru uz kājas zīmē krustiņus)?

Vēl un vēl lasīju Ievas Albertes garadarbu «Laiks nomierināties», līdz atradu skaitli 243 lati. Iedarbināju datoru («Excel»), devu komandu Goal seek — un atradu! Tā ir darba samaksa, ja skolotājs ar stāžu virs 10 gadiem strādā 1,3 likmes.

Kā jau speciālistam ar zemāko profesionālo kvalifikāciju, man to bija vieglāk saprast taustāmā formā: mana zārcinieka nedēļas norma ir 10 zārki, par tiem es «uz rokas» saņemu 134 latus; taču tad, ja es iztaisu 13 zārkus nedēļā, man pirms nodokļu nomaksas tiek aprēķināti 243 lati.

Sajutu — ne viss no cerētās baudas ir zaudēts.

Un tad — kaut tevi deviņi pērkoni saspertu (zinu — lādēties nav labi, bet maniem pedagogiem bija mazas algas), atradu, ka daļa skolotāju, kam jau ir augstākā pedagoģiskā izglītība, studē, lai varētu mācīt vēl kādu priekšmetu, maksādami vidēji 463 latus gadā (to es izskaitļoju kā vidējo no četru augstskolu datiem).

Lai gan bauda, kā sacīt jāsaka, ir tāda būšana, kas labāka divvientulībā vai vientulībā, nebūšu skops: te nu atkal viena tabula — par to, kas no skolotāja algas paliek pāri, ja samaksā par studijām.

Stāžs

Skolotājs ar augstāko izglītību — iegūst 2. specialitāti

Skolotājs, kurš mācās, lai iegūtu augstskolas diplomu

Ls

% no iztikas minimuma

Ls

% no iztikas minimuma

Līdz 5 gadiem

88

84

62

59

No 5 līdz 10 gadiem

91

87

64

61

Vairāk par 10 gadiem

98

91

68

64

Tikai tas skolotājs, kam jau ir augstākā pedagoģiskā izglītība un kas strādā 1,3 likmes, šajā gadījumā var pārkāpt iztikas minimuma slieksni. Tātad nevis 10, bet 13 zārki nedēļā (ui, cik daudz dēļu jānoēvelē — kad lai taisu «PowerPoint» prezentācijas?).

Skolotāji tomēr mācās. Šajos laikos neviens neko nedara bez ieguvuma — tātad diploms pildīs viņu kabatas — es ķeros pie pēdējā salmiņa. Sarēķinu — ieguvums no diploma ir 27 lati mēnesī (nav nemaz tik slikti — ja man priekšniecība to pieliktu pie algas — neskumtu).

Bet — divi gadi, kopā 960 lati. Tātad peļņa sāksies 36 mēnesī. Tāds, maigi izsakoties, smagnējs bizness — ziloņmāte mazuli iznēsā 24 mēnešos.

Te nu bija — daudz tai laicīgajā pasaulē baudu, diemžēl naudas skaitīšana skolotāja maciņā pie tām nepieder — es secinu un iemaksāju ceļam uz Īriju — kāpostus ravēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu