Hārvarda Universitāte zaudējusi pasaulē labākās statusu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Hārvarda Universitāte zaudējusi ilgus gadus ieņemto vadošo pozīciju «Times» veidotajā pasaules labāko augstskolu sarakstā, kurā dominē ASV un Lielbritānijas universitātes.

Šā gada «Times» augstākās izglītības indeksā pirmo vietu ieņem Kalifornijas Tehnoloģiju institūts (Kaltech), gāžot no troņa Hārvardu, kas otro vietu dala ar Stenforda Universitāti.

365 gadus vecā Hārvarda Universitāte pirmo vietu indeksā ieņēma visus iepriekšējos astoņus gadus, kopš «Times» sāka veidot globālo augstskolu indeksu. Uz ceturto vietu indeksā pakāpusies arī Lielbritānijas Oksfordas Universitāte, apsteidzot Kembridžu, kas noslīdējusi uz sesto vietu.

Piekto vietu ieņem Prinstonas Universitāte, bet septīto - Masačūsetsas Tehnoloģiju institūts, astoto - Londonas Imperiālā koledža, devīto - Čikāgas un desmito - Bērklijas universitāte.

Pirmajā divdesmitniekā iekļuvušas tikai divas augstskolas, kas neatrodas ASV vai Lielbritānijā, - 15.vietā ierindojas Šveices Federālais Tehnoloģiju institūts un 19.vietā Kanādas Toronto Universitāte.

Izraēla ir vienīgā Tuvo Austrumu reģiona valsts, kura iekļuvusi starp 200 vadošajām augstskolām, - Jeruzalemes Ebreju Universitāte ierindojusies 121.vietā, bet Telavivas Universitāte - 166.vietā.

Starp saraksta pirmajām 200 vietām ir 75 ASV universitātes, bet otrs lielākais augstskolu īpatsvars sarakstā pieder Lielbritānijai - 32 augstskolas.

Āzijas līdz šim pieaugošā dalība indeksā ir palēninājusies, augstāko pozīciju no šī reģiona ieņemot Tokijas Universitātei, kas atrodas 30.vietā.

Sarakstā iekļuvusi arī Tartu Universitāte, kas starp pasaules labākajām augstskolām ierindojas 350.-400.vietas zonā, vēsta laikraksts «Postimees».

Ziņojuma autori Tartu Universitāti izceļ kā strauji augošas augstskolas piemēru, kas drīzumā iekļūs starp 200 labākajām pasaules augstskolām.

No Austrumeiropas valstīm šāds potenciāls vēl tiek prognozēts Prāgas Kārļa Universitātei, Polijas Jageloņu Universitātei un Varšavas Universitātei.

«Times» veidotajā 400 pasaules labāko augstskolu indeksā nav nevienas Latvijas vai Lietuvas universitātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu