DU studentu domas par augstskolu reformu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: du.lv

Pēdējā laikā plaši izskanējusī ideja par augstākās izglītības reformu ir radījusi neapmierinātību arī Daugavpils Universitātes (DU) studējošo vidū.

Jau visu šo nedēļu Daugavpils Universitātes studējošie vāc parakstus pret Latvijas publiskajā telpā izteiktajiem viedokļiem par augstākās izglītības iestāžu apvienošanu. Savā pavadvēstulē studējošie uzsver, ka zinot šīs izglītības iestādes tradīcijas un studiju kvalitāti studijas Daugavpils Universitātē ir izvēlējušies apzināti, bet mehāniski, bez loģikas izveidotajā Universitātē – Monstrā realizēto studiju programmu kvalitāte un studiju vide tikai pasliktinātos.

Jānis (3. kurss): «Protams, pārmaiņas un reformas ir nepieciešamas augstākās izglītības sistēmā, bet tās nevar būt tik straujas. Šīm reformām ir jābūt tādām, kuras balstītas uz pašu augstskolu iniciatīvas. Reformas nedrīkst būt mehāniskas, bez jebkādiem ekonomiskajiem pamatojumiem. Ar šo reformu tiktu sagrauta izglītības sistēma valstī, jo izjaukt jau var visu, bet cik tad ilgā laikā mēs spēsim sasniegt šo līmeni, kas ir pašreiz?»

Dace S. (2. kurss): «Manuprāt, augstskolu apvienošana vienā milzīgā universitātē ir līdz galam nepārdomāta, nepilnīga ideja, kas, cerams, netiks īstenota, jo, pirmām kārtām, no tā visvairāk ciestu tieši izglītības līmenis. Daugavpils Universitātē pasniedzēji spēj veltīt pietiekami daudz uzmanības saviem studentiem, palīdzēt materiāla pilnīgā apguvē. Tā ir ļoti spēcīga un nozīmīga universitāte Latgales reģionā, tādai tai arī vajadzētu palikt. Šādai augstākās izglītības reformai arī nepieciešami zināmi līdzekļi, tāpēc šobrīd ietaupīt tādā veidā diez vai sanāktu. Es patiesi ceru, ka tāda veida reorganizācija nenotiks...«

Zanda (1. kurss maģistrantūrā): «Es nevaru un negribu atbalstīt šo domu apvienot visas augstskolas vienā lielā MEGA-universitātē, jo zaudētāji būs ne tikai studenti, bet visa valsts kopumā. Valsts prasa izglītotus cilvēkus, bet ne visi var atļauties braukt uz Rīgu mācīties, jo šie krīzes apstākļi jau tā lika daudziem studentiem atteikties no studijām, bet, ja apvienos visas universitātes vienā, tad mūsu valstī vēl vairāk samazināsies studēt gribošo skaits. Mūsu izglītības līmenis būs ļoti zems, līdz ar to nebūs jaunu speciālistu, kas veicinās valsts attīstību un kas stiprinās mūsu kultūru.

Es ceru, ka kāds ieklausīsies studentos, jo viņi ir mūsu nākotne, tie, kam būtu jāturpina nest Latvijas vārdu pasaulē, bet ar šādam straujām un nepamatotām pārmaiņām mēs zaudēsim visu, varbūt par vienīgo, kas mums vēl ir - gudrus un izglītotus cilvēkus.»

Dace L. (2. kurss): «Es izvēlējos studēt Daugavpils Universitātē Humanitārajā fakultātē (Angļu filoloģija ar spāņu valodu), jo citās pazīstamās augstskolās tieši tādas fakultātes nebija. Tad vēl patiešām bija lielāka iespēja tikt budžetā, kas man arī izdevās. Protams, noteicošais faktors bija attālums- tuvāk mājām (pati esmu no Dagdas). Dzīvojot Rīgā, mājās es varētu atbraukt, labākajā gadījumā, reizi mēnesī, bet tā sanāk katru nedēļu. Daugavpils Universitāte ir manas otrās mājas, kur gribas atgriezties vēl un vēl.«

Līga (1. kurss, maģ.): «Es Daugavpils Universitātē iestājos ļoti dažādu iemeslu dēļ, bet galvenokārt tie bija materiālie apsvērumi, jo Rīga kā pilsēta ir ļoti dārga un izdzīvot tajā būtu ļoti grūti. Mana dzimtā pilsēta ir Valka un pašlaik, sākot mācības Daugavpils Universitātē, esmu sapratusi, ka izdarīju pareizu izvēli.Daugavpils kā pilsēta liekas studijām atbilstošāka, jo tā ir klusāka, arī mazāka, līdz ar to viss studijām nepieciešamais (dienesta viesnīcas, bibliotēkas ) ir vienkopus un nav jātērē līdzekļi, lai aizbrauktu ar tramvaju vai trolejbusu, kā tas ir Rīgā.»

Daugavpils Universitāte ir lielākā klasiskā universitāte Austrumlatvijā, kura savas tradīcijas ir veidojusi jau gandrīz 90 gadus. Universitātē tiek realizētas 58 dažāda līmeņa studiju programmas, kurās studē aptuveni 4000 studējošo no visas Latvijas.

Dace L: «Tāpēc ar stipru un patiesu cerību sirdī gribētos reformas veicējiem novēlēt sapratni, apskaidrību un atbildību par iespējamām sekām. Šajā gadījumā iederas teiciens: » Vispirms domā , tad dari!», nevis otrādi...»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu