Izmaiņas studiju kreditēšanā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Apollo»

Uz studiju kredīta dzēšanu varēs pretendēt arī privāto pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi

Turpmāk uz studiju kredīta dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem varēs pretendēt arī tie pirmsskolas izglītības pedagogi, kuri strādā privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs un ieguvuši atbilstošu akadēmisko vai profesionālo izglītību – to paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta (MK) noteikumos «Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu».

Noteikumu projekts izstrādāts, lai izpildītu 2008.gada 26.augustā apstiprināto MK rīkojumu, kas paredz veikt virkni pasākumu, lai veidotu valsts iedzīvotāju interesēm atbilstošu pirmskolas izglītības iestāžu tīklu un veicinātu privāto pirmsskolas izglītības iestāžu attīstību.

Līdz šim spēkā esošie MK noteikumi paredzēja, ka uz kredītu dzēšanu no valsts budžeta līdzekļiem var pretendēt kredīta ņēmēji, kuri pēc iegūtās akadēmiskās vai profesionālās izglītības sāk darbu valsts vai pašvaldību institūcijās, kā arī ārstniecības iestādēs, kuras sniedz veselības aprūpes pakalpojumus, kas tiek apmaksāti no valsts budžeta, kā arī nevalstiskā sektora institūcijās, kuras pilda valsts vai pašvaldību pasūtījumu sociālo pakalpojumu nodrošināšanā.

Profesiju sarakstu un speciālistu skaitu, kuri var pretendēt uz studiju kredīta dzēšanu, katru gadu ar rīkojumu apstiprina Ministru kabinets, ņemot vērā attiecīgo ministriju ierosinājumus.

Grozījumi veikti arī MK noteikumos «Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem» saistībā ar parādu piedziņu. Grozījumi paredz, ka Studiju fonds (SF) 10 gadu uzrauga tā kredīta ņēmēja finansiālo stāvokli, pret kuru vērsta parāda piedziņa, reizi gadā pieprasot no Valsts ieņēmumu dienesta informāciju par kredīta ņēmēja veiktajiem nodokļu maksājumiem. Ja ir veikti nodokļu maksājumi, SF nosūta izpildu dokumentu tiesu izpildītājam parādu piedziņas veikšanai. Ja nodokļu maksājumi netiek veikti ilgstoši, reizi piecos gados SF nosūta izpildu dokumentu tiesu izpildītājam atkārtotai izpildei. Piedzītās kredīta parāda summas Studiju fonds ieskaita Valsts kases norādītajā kontā.

Grozījumi MK 2001.gada 29.maija noteikumos Nr.220 «Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts un studējošā kredīts no kredītiestādes līdzekļiem ar valsts vārdā sniegtu galvojumu» un Grozījumi MK 2001.gada 29.maija noteikumos Nr.219 «Kārtība, kādā tiek piešķirts, atmaksāts un dzēsts studiju kredīts no valsts budžeta līdzekļiem» šodien, 2009.gada 6.janvārī, apstiprināti Ministru kabinetā.

www.sf.gov.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu