Grib stingrākus nosacījumus pārcelšanai uz nākamo klasi vidusskolā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Lai paaugstinātu vispārējās vidējās izglītības kvalitātes līmeni un vairotu skolēnu atbildību par saviem mācību rezultātiem, Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) sagatavojusi grozījumus Ministru kabineta (MK) noteikumos par obligātajām prasībām skolēnu uzņemšanai un pārcelšanai nākamajā klasē.

Grozījumi paredz, ka vidusskolas 10. un 11. klasē jaunieši tiks pārcelti tikai ar sekmīgām atzīmēm (četras un vairāk balles). Kopumā atbalstu prasību palielināšanai dažādās sarunās un auditorijās pauduši gan IZM sociālie un sadarbības partneri, gan skolu direktori, skolotāji un skolēnu vecāki.

Pašreiz spēkā esošie normatīvie akti pieļauj 10.–11. klašu skolēnu pārcelšanu nākamajā klasē ar divām nesekmīgām atzīmēm.

Statistikas dati liecina, ka aptuveni 13% jauniešu, kas sāk mācības 10. klasē, tomēr neiegūst vidējo izglītību. Daļa mācības kādā no vidusskolas klasēm pārtrauc, bet daļa 12. klasi pabeidz, iegūstot nevis atestātu par vispārējo vidējo izglītību, bet liecību. Tāpēc IZM rosina paaugstināt vispārējās vidējās izglītības ieguves kvalitātes prasības, nepieļaujot situāciju, ka 10. un 11. klasē uz nākamo klasi tiek pārcelti skolēni ar nesekmīgām atzīmēm.

Saskaņā ar Vispārējās izglītības likumu vidusskolā mācības var sākt jaunieši, kas ieguvuši apliecību par pamatizglītību (nevis liecību). Apliecību par pamatizglītību skolēns saņem, ja vērtējums, zemāks par četrām ballēm, ir ne vairāk kā trijos mācību priekšmetos gadā vai kādā no valsts pārbaudījumiem. Savukārt valsts un pašvaldību vispārējās vidējās izglītības iestādes, uzņemot skolēnus 10. klasē, ir tiesīgas rīkot iestājpārbaudījumus. Tomēr pieredze rāda, ka, sākot mācības vidusskolas posmā, ne visi jaunieši pret mācību procesu un savas karjeras plānošanu izturas atbildīgi.

MK noteikumu projekts «Grozījumi Ministru kabineta 2005. gada 1. novembra noteikumos Nr.822 «Noteikumi par obligātajām prasībām izglītojamo uzņemšanai un pārcelšanai nākamajā klasē vispārējās izglītības iestādēs (izņemot internātskolas un speciālās izglītības iestādes)»» šodien, 2009. gada 12. februārī, izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē un pēc saskaņošanas tiks virzīts apstiprināšanai MK. Plānots, ka grozījumi noteikumos stāsies spēkā ar 2009./2010. mācību gadu.

IZM sagatavotajā MK noteikumu projektā veikti arī labojumi, lai precizētu normatīvā akta tekstu atbilstoši Administratīvi teritoriālajai reformai.

Pašreizējās izmaiņas saistītas ar 10. un 11. klašu skolēnu pārcelšanu nākamajā klasē. Taču, rūpējoties par vispārējās vidējās izglītības kvalitāti, IZM kopā ar sadarbības un sociālajiem partneriem plāno pārskatīt arī prasības apliecības par pamatizglītību iegūšanai un uzņemšanai vidusskolās un ģimnāzijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu