Plāno paplašināt iespējas saņemt studējošo kredītus

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Par studiju un studējošo kredītiem varēs galvot arī personas, kuras pašas saņem vai atmaksā šos vai arī citus kredītus, ja vien potenciālā galvinieka ienākumi būs pietiekami — ikmēneša maksājumi kredītsaistību dzēšanai nepārsniegs 40% no ikmēneša ienākumiem.

To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie grozījumi Ministru kabineta noteikumos. Grozījumi izstrādāti, ņemot vērā Latvijas Studentu apvienības iesniegtos priekšlikumus, kā arī Latvijas Rektoru padomes priekšlikumus, lai mazinātu šķēršļus, kas kavē būtisku augstskolu funkciju veikšanu — attiecībā uz studiju pieejamības nodrošināšanu.

Jaunā kārtība paredz arī iespējas galvot par vairākiem studentiem, ja vien galvinieka ikmēneša ienākumi ir vienādi ar valstī noteikto mēnešalgu, kura reizināta ar studējošo skaitu, par kuriem galvo.

Paplašinot galvinieku par studiju un studējošo kredītiem loku, tiks radītas lielākas iespējas studentiem piekļūt kredītu resursiem. Jāpiebilst, ka 2009. gadā IZM nodrošinājusi valsts izsniedzamā galvojuma apjoma studiju un studējošo kredītiem būtisku palielinājumu. Studiju kredītiem piešķirti 18,95 miljoni latu (5,8 miljoni jeb 40% vairāk nekā 2008. gadā), bet studējošo kredītiem piešķirti 10,69 miljoni latu (saglabāts 2008. gada līmenis). 2008. gadā tika noslēgts 4291 studiju kredīta līgums par 11,72 miljoniem latu un 1728 studējošo kredīta līgumi par 6,05 miljoniem latu.

Noteikumu projekts precizē arī kredīta galvinieka nomaiņas kārtību, precizēta arī kredītiestāžu sniegtā informācija par kredīta ņēmējiem, kuri pēdējo sešu mēnešu laikā nav veikuši regulārus kredīta un kredīta procentu maksājumus izmantošanas kārtību, neparedzot šīs informācijas publicēšanu internetā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu