Arodskolu audzēkņi varēs saņemt papildu stipendijas

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) uzsākusi Eiropas Sociālā fonda atbalstītās aktivitātes «Sākotnējās profesionālās izglītības pievilcības veicināšana» īstenošanu un jau martā aptveni 10 000 profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu papildus jau esošajām valsts noteiktajām stipendijām varēs sākt saņemt mērķstipendijas, kuru apjoms ir līdz 50 latiem mēnesī.

Tiesības saņemt mērķstipendiju ir audzēkņiem, kuri mācās akreditētās profesionālās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās izglītības programmas prioritārajās jomās – inženierzinātnēs un tehnoloģijās, arhitektūrā un būvniecībā.

Šodien, 12.martā, uz projekta īstenošanas semināru IZM pulcējās pārstāvji no tām profesionālās izglītības iestādēm, ar kurām jau tuvākās nedēļas laikā tiks parakstīti līgumi, lai skolas varētu uzsākt mērķstipendiju izmaksu audzēkņiem. Laikā, kad sabiedrībā valda pesimistisks noskaņojums un plašsaziņas līdzekļi katru dienu informē par kārtējo finansējuma samazinājumu daudzās nozarēs, šī ir iepriecinoša ziņa gan IZM, gan profesionālās izglītības iestādēm, gan audzēkņiem un viņu vecākiem, jo līdz 50 latu lielā mērķstipendija būs nopietns atbalsts jauniešiem, kas mācās un apgūst profesiju.

Patiesu gandarījumu par kopīgi paveikto darbu, lai ES Sociālā fonda aktivitāti varētu sākt īstenot, izteica IZM valsts sekretāra vietniece struktūrfondu jautājumos Lauma Sīka. Uzrunājot skolu direktorus un pedagogus, viņa uzsvēra, ka ar šodienu Eiropas Sociālā fonda nauda ir uzsākusi ceļu pie arodskolu jauniešiem: «Sabiedrībā plaši esam sākuši diskutēt par profesionālās izglītības pievilcību, meklējot profesionālās izglītības prestiža celšanai jaunus risinājumus, bet jau izsenis, gadsimtu garumā, ir skaidrs, ka, izvēloties mācīties amatu, ejot profesionālās izglītības ceļu, jauniešu pamatmotivācija vienmēr ir bijusi ātrāk kļūt patstāvīgiem, ātrāk sevi nodrošināt ar iztikas līdzekļiem vai nodrošināt iespējas tikt pie labiem darba rīkiem. Jaunietis grib iemācīties kaut ko, kas dzīvē nes atpakaļ naudu. Tradicionāli arī profesionālajā izglītībā studējošiem ir bijis lielāks finansiāls atbalsts aroda iegūšanas laikā, tāpēc esam gandarīti, ka pirms pāris gadiem, struktūrfondu plānošanas procesa laikā, esam paredzējuši finansiālu atbalstu jauniešiem, kas mācās profesionālās izglītības iestādēs».

L.Sīka aicina skolas lepoties un stāstīt sabiedrībai, ka tieši šajā skolā ir pieejams Eiropas Sociālā fonda finansējums, dot ziņu vecākiem, ka tieši šajā skolā viņu bērni var iegūt arodu, kas būs ir pamats dzīvei.

"Palielinot jauniešu interesi par profesionālo izglītību Latvijas izglītības sistēma kļūs tuvāka Eiropas izglītības telpai, kas vērsta uz to, lai nodrošinātu laikmetīgu, kvalitatīvu izglītību, atbilstošu katras valsts un globālā darba tirgus prasībām. Profesionālās izglītības nostiprināšanai ir būtiska loma arī katra Latvijas reģiona ekonomikas un sociālajā attīstībā. Runājot par profesionālās izglītības pievilcības paaugstināšanu, nenoliedzami, ikvienam jaunietim ir svarīgi iegūt kvalitatīvu izglītību, kas ļauj atrast labu darbu un labi pelnīt, taču ne mazāk svarīgs faktors ir arī pieejamās stipendijas mācību laikā,» uzsver L. Sīka. Ērgļu arodvidusskola ir to 59 profesionālās izglītības iestāžu vidū, kura īsteno profesionālās izglītības programmas prioritārajās jomās un kuras audzēkņi jau pavisam drīz sāks saņemt Eiropas Sociālā fonda mērķstipendijas. Skolas direktors Andris Spailis uzskata, ka šī aktivitāte ir ļoti nepieciešama un vērtīga, un noteikti motivēs jauniešus mācīties kādā no skolā apgūstamajām profesijām, gan arī radīs zināmu materiālās nodrošinātības sajūtu mācību laikā. «Pozitīvi tas, ka viens no mērķstipendijas piešķiršanas kritērijiem ir arī sekmes, mācību stundu apmeklējums, ārpusstundu aktivitātes – tā būs motivācija jauniešiem pret saviem pienākumiem izturēties atbildīgi,» uzsver direktors. Saskaņā ar MK noteikumiem, mērķstipendiju audzēkņiem piešķir, sākot ar otro mācību gadu, ņemot vērā jaunieša mācību sasniegumu rezultātus un mācību stundu apmeklētību, kā arī dalību skolas ārpusstundu pasākumos. Stipendiju audzēknim var piešķirt līdz 10 mēnešiem kārtējā mācību gadā.

Aktivitātes īstenošanai laika posmā līdz 2013.gadam plānots izlietot 10,5 milj. latu, IZM plāno aktivitātei piesaistīt papildu līdzekļus, kā arī paplašināt pretendentu loku, kuri varēs saņemt stipendijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu