Prioritāte latviešu valodas apguvei

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Apollo

Vakar Ministru kabineta (MK) sēdē tika izskatīta Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotā informācija par Valsts valodas politikas programmu 2006.–2010. gadam.

Kaut arī programmas pasākumu īstenošanai finansējums, salīdzinot ar 2008. gadu, samazināts par 3,1 miljonu latu (2008. gadā — 5 334 707 lati, 2009. gadā plānoti 2 360 550 latu, 2010. gadā plānoti 2 019 182 lati), IZM uzskata, ka mērķtiecīgi jāturpina nodrošināt latviešu valodas kā Latvijas Republikas valsts valodas un Eiropas Savienības oficiālās valodas ilgtspēju, tās lingvistisko kvalitāti un konkurētspēju Latvijas un pasaules valodu tirgū. Programmas rezultātu sasniegšanai nepieciešams panākt kvalitatīvu uzlabojumu visos virzienos: valsts valodas juridiskā statusa stiprināšanā, valsts valodas izglītības politikas izstrādē un īstenošanā, valsts valodas zinātniskajā izpētē, kopšanā un attīstīšanā.

Programmas galvenais mērķis ir latviešu valodas lingvistiskās kvalitātes nodrošināšana un veicināšana. Lai sasniegtu mērķi, 2009. un 2010. gadam izvirzīti uzdevumi, kas saistīti ar valodas apguves nodrošināšanu dažādām mērķauditorijām: • sagatavot latviešu valodas skolotājus,• dot iespējas Latvijas iedzīvotājiem apgūt latviešu valodu un pilnveidot valodas prasmi atbilstoši viņu vajadzībām (profesionālās valodas attīstīšana), • veicināt latviešu valodas kā svešvalodas apguvi (ārvalstu studentiem un ārzemniekiem Latvijā, ārvalstu augstskolās),• nodrošināt valodas saglabāšanas iespējas diasporā,• nodrošināt latviešu valodas mācību programmu un mācību līdzekļu sagatavošanu,• attīstīt valodas apguves iespējas e-vidē, • attīstīt valsts institūciju, nevalstisko organizāciju un privātā sektora sadarbību latviešu valodas apguves organizēšanā un veicināšanā.

Pārrāvums kādā no virzieniem valodas jomā ir bīstams, un tā sekas var būt ilgstošas, tāpēc finansējuma samazinājums ietekmēs programmā plānoto pasākumu apjomu un intensitāti, īpaši valodas popularizēšanas pasākumus un zinātniskos pētījumus, taču neviena valsts valodas politikas programmas virziena īstenošana netiks pārtraukta pilnībā.

Lai efektīvāk īstenotu izvirzītos uzdevumus un ietaupītu finansējumu, IZM jau sākusi darbu pie padotībā esošo iestāžu reorganizācijas — Valsts valodas aģentūras apvienošanas ar Latviešu valodas apguves valsts aģentūru, kā arī paredzējusi atsevišķu pasākumu īstenošanu par Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu