Topošie studenti uztraucas, vai var atļauties studēt

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LU foto arhīvs

Pagājušās nedēļas beigās kopā ar vidusskolas centralizēto eksāmenu sertifikātu izsniegšanu vidusskolas absolventiem darbu sāka reflektantu informatīvā kampaņa «Augstskolu anatomija», kurā speciāli apmācīti studenti sniedz konsultācijas par procesiem augstākās izglītības telpā. Šogad vairāk nekā citus gadus uzdotajos jautājumos iezīmējās tendence, ka topošos studentus uztrauc sociālie jautājumi un viņi rēķina, vai pašreiz var atļauties sākt studijas.

Studējošo kredīti, stipendijas, kopmītnes, nosacījumi, kādiem jābūt, lai tiktu budžeta vietās — šādi jautājumi jau tagad nomoka topošos studentus un liek apdomāt studiju iespējas Latvijas augstskolās. Lai atvieglotu studējošo sociālo spriedzi, no 1. jūlija ir spēkā jaunie studentu (studējošo un studiju) kredītu noteikumi, kas pašreiz paredz atvieglotus noteikumus kredītu galvojumam, ka galvotājs var galvot par vairākiem studējošajiem, ja viņa ikmēneša ienākumi būs vienādi vai lielāki par valstī noteikto minimālo mēnešalgu, kura tiek reizināta ar studējošo skaitu, par kuriem tiek galvots. Bet, ja vecāki palikuši bez darba un nav arī neviena cita, kas varētu būt par galvotāju kredītam, iespējams vērsties vietējā pašvaldībā ar lūgumu galvot studiju kredītu.

Augstskolas, par kurām interesējas visvairāk, ir Latvijas Universitāte, Rīgas Stradiņa universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte.

Pirms studijām studentus visvairāk interesē tieši datums, līdz kuram šajās augstskolām var pieteikties, kā arī jautājums, kurā augstskolā konkrētā studiju programmā studēt. Tiek uzdoti arī ļoti daudzi jautājumi, par to kā atšķiras privātās no valsts augstskolām un kādas sociālās garantijas (budžeta vietas, stipendijas u. c.) tās var piedāvāt.

Biļetes

Latvijas Studentu apvienības mērķis ir pārstāvēt Latvijas studentus un cīnīties par viņu kā nozīmīgas sabiedrības sociālās grupas tiesību un interešu ievērošanu nacionālā un starptautiskā mērogā.

Reflektantu informatīvā kampaņa tiek rīkota ar LR Izglītības un zinātnes ministrijas un Izglītības satura un eksaminācijas centra atbalstu. Tās saturs tiek veidots ar Valsts izglītības aģentūras un Nacionālās izglītības iespēju datu bāzes (NIID.LV) atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu