Mācību grāmatas un oriģinālliteratūra būs lētāka

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Beidzot arī kāda laba ziņa Latvijas iedzīvotājiem — Ministru kabinets šīs dienas sēdē apstiprinājis noteikumus PVN atvieglotās likmes piemērošanai mācību grāmatām un oriģinālliteratūrai, līdz ar to no šā gada 1. augusta šīm preču grupām Latvijā tiek piemērots PVN 10% apmērā un to cenas samazināsies, portālu «Apollo» informēja Jānis Pinkulis, SIA «Jānis Roze» reklāmas un mārketinga projektu vadītājs.

«Šis lēmums ir ilgstošu pārrunu rezultāts. Priecājamies, ka mūsu likumdevējiem pietika politiskās atbildības pārtraukt latviešu valodas iznīcināšanas procesu, kas strauji progresēja pēc likmes četrkāršošanas, kad krasi samazinājās latviski iznākošo grāmatu skaits un uz bankrota sliekšņa nonāca lielākā daļa Latvijas izdevniecību. Likuma izmaiņu izstrādē piedalījās Kultūras, Izglītības, Finanšu, Ekonomikas un Tieslietu ministrijas un grāmatniecības nozares pārstāvji, kopīgiem spēkiem izdevies vienoties par Latvijas sabiedrības interesēm un ekonomikas atveseļošanai labvēlīgu risinājumu,» uzskata LR Kultūras ministrijas Grāmatniecības konsultatīvās padomes priekšsēdētāja, «Jāņa Rozes apgāda» direktore Renāte Punka.

Mazināsies sociālā spriedze visiem, kuriem šajā rudenī jāiegādājas mācību līdzekļi, un tiks saglabāta valstiski svarīga kultūras nozare.

«Esam priecīgi par valdības izpratni, ka atvieglotās likmes piemērošana oriģinālliteratūras darbiem — daiļliteratūrai, bērnu grāmatām, uzziņu, reliģiskajai un memuārliteratūrai — un to tulkojumiem ir vienīgais pašreizējā situācijā pieejamais ekonomikas instruments, kas nodrošinās kaut nelielu ekonomikas sildīšanu mūsu nozarē. Tas ļaus izdevējiem turpināt iesāktos projektus, jo pašlaik ļoti izjūtam, kā samazinājies jauno izdevumu klāsts. Būs iespēja saglabāt darba vietas gan izdevniecībās, gan tipogrāfijās, gan grāmatnīcās, gan visā garajā grāmatu tapšanas un izplatīšanas ķēdē,» atzīst Latvijas Grāmattirgotāju asociācijas prezidente, Starptautiskās Grāmattirgotāju federācijas viceprezidente Ināra Beļinkaja.

«Cilvēkiem šajā grūtajā laikā jādod iespēja pievērsties pašizglītībai, savas vērtības un konkurētspējas vairošanai un harmonijas meklējumiem, un te liela loma ir grāmatām, tāpēc tām jābūt pieejamām maksimāli plašam sabiedrības lokam.»

Kā jau ziņots, 2009. gada pirmajā pusgadā pēc atvieglotās PVN likmes atcelšanas par 70% kritās pasūtījumu skaits tipogrāfijās, apmēram par 60% — jauno grāmatu skaits un izdevniecību apgrozījums, par projektu iesaldēšanu un bankrota draudiem ziņoja pat tādas stabilas un salīdzinoši lielas izdevniecības kā «Atēna», «Valters un Rapa», «Kontinents». Ļoti negatīvu ietekmi likmes maiņa atstāja arī uz radošajiem kultūras procesiem. 2009. gada 16. jūnijā pēc nozares, kultūras un ekonomikas ministriju un Darba devēju konfederācijas atkārtotiem aicinājumiem LR Saeima nobalsoja par PVN atvieglotās likmes atjaunošanu mācību grāmatām un oriģinālliteratūrai ar 2009. gada 1. augustu. Šodien pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos ļaus šīs izmaiņas ieviest.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu